Издвајамо Србија

ВУЛИН : Закон о Трепчи је покушај дестабилизације КиМ

Министар Александар Вулин изјавио је данас да је усвајање закона о Трепчи у косовској скупштини покушај да се установи преседан по питану имовине у покрајини, али и покушај дестабилизације Косова и Метохије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вулин је за РТС рекао да је Приштина усвајањем тог закона покушала да установи правило по коме је све што се налази на простору КиМ припада “некаквој влади у Приштини”.

“То би значило да сада ми овде у Београду кажемо – Кока кола се налази у Земуну, то је наше власништво, какве то везе има са њеним власником из Грчке, Америке…”, рекао је Вулин.

Влада је на време упозоравала да ће се то дешавати на КиМ, а онај ко то ради, каже Вулин, не размишља само о имовини, размишља да направи ситуацију која јако тешко може да се контролише.

Додајући да је то и покушај дестабилизације Косова и Метохије, Вулин је рекао је регион и даље веома осетљив, да се ситуација у БиХ никако не смирује, чак ни после локалних избора који су прошли мирно, али их политичари покушавају направити немирним, као и да је ситуација у Црној Гори и Македонији нестабилна.Истакао је да се ситуација додатно може безбедносно дестабилизовати, те додао да је председник владе Александар Вучић био више него јасан протеклих неколико недеља када је упозоравао на овакав сценарио.

– “Овако се прави дестабилизација и на простору Косова и Метохије и сви можемо да будемо веома забринути”, закључио је Вулин.

Вулин је рекао да је Канцеларија за Косово и Метохију још 2013. године сабрала сва потраживања према Трепчи, документовала којим предузећима Трепча дугује новац, ко су заправо прави власници Трепче и додао да је захваљујући томе је већ у једном кругу спречен покушај приватизације Трепче.

– “Јер када је било који озбиљан инвеститор, а у Трепчу може да уђе само озбиљан инвеститор, видео ту количину дугова и јасно одређена предузећа која су заправо власници тих дуговања и повериоци, одустало се од било какве приче. Ово су економски аргументи”, рекао је Вулин.

Извор:Танјуг