Издвајамо Свет

ЗА СВЕ ИМ ЈЕ КРИВ ПУТИН – БЕЛА КУЋА: “Не можемо од њега да живимо, он нам је хаковао и ове изборе”

Бела кућа званично оптужила Путина за “хаковање“ америчких избора

Бела кућа је званично оптужила председника Путина и његове сараднике за “хаковање“ избора 2016., како би се “умешали у избор председника“ пише “ББЦ.цом”

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Обавештајни званичници тврде да Москва стоји иза недавног хаковања и цурења информација које се односе на председничке изборе 2016. године, само један дан након што су оптужили Путина да је починио “ратне злочине.“

Руски званичници су рекли за Интерфаx да су те тврдње да су они умешани у сајбер напад биле чиста “глупост.“

Али се у заједничком саопштењу Одељења за унутрашњу безбедност и директора Националне обавештајне службе о изборној безбедности каже да су високи званичници у Кремљу готово сигурно укључени у успешне нападе.

“На основу обима и осетљивости ових напора, верујемо да само руски највиши званичници могли овластити ове активности,“ рекли су.

Међутим, мењање неких стварних гласачких листића или изборних резултата би било “изузетно тешко,“ додали су, због децентрализованог система и вишеструке контроле и равнотеже.

 

Један број непријатних е-мејлова је изашао на видело током предизборне кампање 2016. године.

У јулу је хакер, који је себе назвао Гуцифер 2.0, преузео одговорност за објављивање докумената из Демократске странке.

Узет је гигабајт фајлова, укључујући е-мејлове и друге документе који откривају унутрашње функционисање Демократског националног комитета (ДНЦ).

У раној фази су многи амерички званичници то повезали са Русијом. У то време је Москва негирала било какву умешаност и осудила “отровну анти-руску“ реторику из Вашингтона.

Објављени е-мејлови показују да су званичници Демократске странке имали предрасуде према Бернију Сандерсу у његовој примарној трци против Клинтонове.

Хаковање је довело до оставке партијске председнице Деби Васерман Шулц и изазвало протесте на националној конвенцији у Филаделфији.

Адам Шиф, виши члан Одбора представничког дома обавештајних активности, је рекао да је поздравио одлуку да се Русија јавно именује као кривац.

“Сви ми треба да будемо озбиљно забринути када стране силе попут Русије покушавају да поткопају наше демократске институције,“ рекао је он.

Он је позвао на сарадњу са њиховим “европским савезницима“ како би развили одговор.

 

Извор: Wебтрибуне.рс