Издвајамо Свет

ЗАХАРОВА ОДБРУСИЛА ЗАПАДУ: Ви да нам причате о убијању цивила, а каквом сте муницијом бомбардовали Србију? (ВИДЕО)

Земље које говоре да Русија убија цивиле, своја бомбардовања цивилних насеља називају грешкама, и то техничким грешкама, рекла је на конференцији за медије представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Говорећи о медијској кампањи Запада према Русији, Захарова је рекла да се „сусрећемо се са још једном граном антируске кампање у вези са кризом у Сирији. То није први приступ. Пре неколико година, током последње фазе ’арапског пролећа‘ били смо предмет критике у вези са нашим политичким ставом о Сирији“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Сада смо дошли до неке екстремне, па чак и екстремистичне фазе информативне кампање. То више није ни кампања, већ хистерија у Савету безбедности УН, на телевизији, у новинама, где покушавају да нас представе као крвожедног агресора ван закона. Они кажу да је Русија земља ван закона која убија стотине невиних жена и деце.“

„Парадоксално је што такве изјаве дају земље и људи који имају огроман списак реалних, а не митолошких и не измишљених злочина против цивила у целом свету“, истакла је Захарова.

„Подсетимо се стотине хиљада убијених цивила након бомбардовања, на пример, Југославије, Авганистана, Јемена, Либије, Ирака и Сирије. Видимо да представници оружаних снага и са техником која се одликује високом прецизношћу и високим професионализмом наносе немилосрдне ударе по свадбама, пијацама, породилиштима и болницама.“ А затим се говори да управо Русија убија цивиле, а своја бомбардовања цивилних насеља називају грешкама, и то техничким грешкама. „И зашто управо те земље окрећу главу од америчког бомбардовања Југославије муницијом… Знате ли каквом муницијом? Прочитајте о томе на интернету. Исто тако, из неког разлога не чујемо од људи који се залажу за људска права адекватне процене о ономе што се десило у Ираку током битке за Фалуџу. Они треба да се сете какво се оружје тамо користило.“ О ситуацији у Сирији Ситуација у Сирији остаје напета. И даље се воде борбе у Алепу, где Нусра фронт користи цивиле као штит.

Акције западних земаља у Сирији показују да оне нису заинтересоване за хуманитарну ситуацију у земљи, већ да су посвећене заштити терориста од напада, рекла је Захарова.

Захарова је такође поменула гранатирање руске амбасаде у Дамаску. „Русија види везу између претњи америчког Стејт департмента о ’врећама са телима‘ и овонедељног гранатирања амбасаде Русије у Дамаску.“ Говорећи о оптужбама министра спољних послова Велике Британије Бориса Џонсона о ваздушном нападу Русије на хуманитарне организације у Сирији, Захарова је рекла да су ове оптужбе неосноване. „Није први пут да чујемо ове оптужбе. Не постоје докази, само директан напад“, рекла је Захарова. „Ако директно оптужите Русију, шта вас спречава да обезбедите одговарајући материјал? Сателитске податке, геолокацију, било какав материјал који може да потврди ваше тврдње.“

 

Извор:Webtribune.rs