Издвајамо Србија

ЗАСТРАШУЈУЋА САЗНАЊА – ТРАЖИ СЕ ХИТНА ОСТАВКА: Вучићу шта си то потписао у Бриселу?!

Посланици у тзв. Скупштини Косова усвојили су Закон о Трепчи, којим Рударско металуршки комбинат Трепча постаје акционарско друштво у којем косовска Влада има 80 одсто акција, док 20 одсто акција припадају радницима и другим акционарима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Закон о Трепчи је усвојен са 79 гласова за и 14 уздржаних гласова, после десет часова рада на пленарној седници и парламентарним комисијама.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да је одлука привремених институција у Приштини о конфискацији “Трепче” неважећа за Владу Србије, њене институције, привредне субјекте и за њене грађане.

Он је на конференцији за новинаре најавио да це Влади предложити да у понедељак затражи хитну седницу СБ УН о отимању српске имовине и кршењу резолуције 1244 на којој почива мир и стабилност у региону.

– Ова одлука је неважећа и не производи правна дејства, нити последице када је реч о радно-правним односима, својинским, дужничко поверилачким односима, и свим другим односима које комбинат Трепча има, поручио је Ђурић подвукавши да ова одлука приштинских власти није важећа у нашем систему.

Он је истакао да је за њега лично неприхватљиво што ЕУ ћути о конфискацији Трепче, додајући да се Београд више пута званично обраћао Бриселу, али да они ћуте о теми која је од суштинског значаја за односе Београда и Приштине, иако су одговорни за дијалог.

– Уколико то буде тако, онда да ћемо се обратити Савету безбедности, пре свега председавајућем, да закаже хитну седницу. Ми на то имамо право зато што се, између осталог, и Косово и Метохија налази под оквиром Резолуције 1244, истакао је Дачић.

Председник Нове странке Зоран Живковић оценио је да би одговоран чин био да премијер Александар Вучић поднесе оставку након усвајања Закона о Трепчи.

– Све је то потписао Александар Вучић у Бриселу. Одговоран чин је да да оставку, а не да нас својим луткама убеђује да је то светска завера против Србије, рекао је Живковић новинарима у Београду.

 

Извор: Танјуг