Издвајамо Свет

ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ МОСКВЕ ВАШИНГТОНУ: Не покушавајте бомбардовање, оборићемо вас, а затим затворити небо Сирије!

Русија је упозорила Вашингтона и Пентагон да она – заједно са ПВО владиних снага Дамаска може затворити небо над Сиријом.

Додуше, није то учинила са највишег нивоа. Нема сумње:  из тактичких разлога.

Члан комитета Савета Федерације за спољну политику – Игор Морозов – указао је да се у Сирији не налазе само руски ракетни системи С-400 и С-300. Нагласио је да у тој блискоисточној земљи „делују и други системи ПВО који ће охладити усијане главе“.

Одмах је додао да над Сиријом – буде ли потребно – може бити створена зона забрањена за летове:

„У оквирима војно-техничке сарадње две земље, Дамаску смо испоручили низ система међу којима су „Бук-М1“ и „Осе“ и неки други. То значи да Сједињене Државе не могу у Сирији поновити оно што су урадиле у Ираку. Сиријска ПВО је спремна за одбијање напада свих могућих летелица“.

 

Морозов је истовремено упозорио: „Поврх свега, Американци – ако покушају са ударима – могу повредити наше саветнике и инструкторе, а то би повукло за собом узвратне мере Москве. А те мере би могле да укључују и стварање над Сиријом беспилотне зоне“.

Речи сенатора Морозова су реакција на писање листа Тхе Wасхингтон Пост да се у Вашингтону разматра могућност америчких авио-удара по сиријској армији, пре свега у Алепу и око њега.

Врх САД  ово није демантовао, али је портпарол Беле куће, Џош Ернест, изјавио да би такви удари са собом носили ризик да дође до конфронтације са Русијом.

Експерт руске Асоцијације војних политиколога – Олег Глазунов – оценио је да Американци заиста могу почети да туку објекте и положаје сиријске армије:

„Таква вероватноћа постоји. Није Русија тек тако пребацила у Сирију ракетне зенитне системе С-300. Москва је спремна да их примени. То неће довести до новог светског рата. Уосталом, ми смо већ обарали америчке авионе и у Кореји и у Вијетнаму. Али, Путин је већ ставио до знања да са стране Русије никаквих више уступака неће бити јер се сада у Сирији решава питање – да ли је Русија играч који је спреман да заштити интересе својих савезника. Играч са којим се може рачунати. Или ће Русија почети поново да узмиче – као током протеклих 25 година.“

 

Извор:Факти.рс