Издвајамо Свет

5 доказа да је Џулијан Асанж нестао или је мртав

Приближава се шеста недеља како је Џулијан Асанж изненада нестао и присталице WикиЛеакс-а све више дивљају и разочарани су организацијом због тога што није наставила са обећањима да провери безбедност и добробит свог оснивача.

Расте веровање да WикиЛеакс није доказао да је Џулијан Асанж жив и здрав, јер он није жив и здрав – а ако је то случај, онда је WикиЛеакс, светски познавалац истине, компромитован.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

5 разлога зашто се присталице WикиЛеакс-а плаше оног најгорег.

  1. Измењен “хеш“ код

Да би заштитили Џулијана Асанжа, WикиЛеакс је одржавао шифроване датотеке које су штетиле светским владама. Сада неки верују да се дешава нешто чудно, јер ажурирање ових датотека није прошло тестове верификације. Лозинке ових датотека су наводно повезане са “прекидачем мртвог човека“ и биће објављене ако оснивач WикиЛеакса икада буде заробљен или убијен.

Са сваким ажурирањем WикиЛеакс верификује датотеке коришћењем “хеш“ кода који се промени ако се било која информација промени. Најновији “2016-11-17“ фајлови, међутим, се нису поклопили са унапред објављеним хеш кодом и то је изазвало забринутост међу многим присталицама да је WикиЛеакс компромитован.

WикиЛеакс је покушао да умири страхове али скептици брину да непријатељски актер можда корумпира фајлове и шири лажне информације.

  1. Интернет испад

Контроверза измењеног “хеш“ кода је уско повезана са алармантним налетом твитова послатих од стране Асанжа или WикиЛеакс-а средином октобра у којима су послати фајлови који наизглед прете владама САД-а, Евадора и Велике Британије.

Неки верују да је Асанж можда објавио ове информације у ужурбаној паници пре него што је заробљен или повређен у нападу. Следећег дана је WикиЛеакс навео да је Асанжов интернет био “намерно прекинут од стране државног актера.“ Организација је затим загонетно тврдила да су “активирали одговарајуће планове“ без разраде.

Присталице WикиЛеакс-а изван Еквадорске амбасаде у Лондону су фотографисали присуство новог и тешко оклопног “полицијског“ возила.

  1. “Чули су га“ али не и видели

Чак и ако је Асанж скоро одсечен од интернета, многи се питају зашто он не може да комуницира онлине преко мобилног телефона. Он је требао да буде виђен уживо на видеу још од хаотичног инцидента и наводно се “појавио“ путем гласа само једним телефонским позивом на софтверској конференцији у Буенос Ајресу. Позив је био препун техничких потешкоћа и многи верују да разговор заправно није био уживо, како се тврди, већ да је унапред снимљен. Асанж није природно одговарао на питања или је каснио због техничких проблема.

Асанж би могао лако да се појави на свом прозору да увери свет да је жив и безбедан, али је само његов мачак виђен и фотографисан од стране посматрача.

Твитер налог WикиЛеакс-а је покушао да попуни празнину коју је оставио Асанж, али неки брину да би налог могао бити под непријатељском контролом.

Он наставља да уверава да је Асанж жив, али је изазвао захтеве да верификује своје изјаве са својим ПГП приватним кључем. Након спровођења анкете о томе како би присталице желеле да потврде да је Асанж добро, није успео то да испрати доказима.

  1. Олуја твитова

Недавна бизарна активност твитер налога WикиЛеакс-а је само појачала гласине о завери да се група дискредитује. Будући да је Асанж нестао, многи твитови су имали необичан тон и залазили су у необичне територије.

Твитови су препуни некарактеристичних правописних грешака, укључујући и нејасне, злокобне и самоубеђујуће изјаве. Пратиоци WикиЛеакс-а се питају коме припадају ти нови гласови, јер не звуче ни мало као Асанжов.

ДдоС напади су такође покренути у САД да се обори популарни сајт, наводно у знак подршке WикиЛеакс-у.

Неки страхују да ако је Асанж повређен, да је у току кампања да се омета јавност и блокира ослобађање штетних нових фајлова.

  1. “Појављивање“ на суду

Чак и једно “званично“ појављивање које је могло да покаже да је Асанж још увек жив је замагљено у конфузији и мистерији.

Асанж је требало да буде испитан од стране шведских тужилаца дан након што је његов интернет прекинут у октобру, али је то изненада померено за наредни месец да би, наводно, дозволили да присуствује и његов адвокат.

У разговору у новембру, међутим, његовом адвокату није било дозвољено да уђе у зграду а Швеђанима је било дозвољено само да постављају питања у писаној форми. Шведска је планирала да узме ДНК узорак од Асанжа за њихову истрагу, али није познато да ли су га икада видели уживо.

Где је Џулијан Асанж?

Једноставно не знамо. Међутим, изгледа да су моћници приморали Асанжа у стање квантног тока, ни жив ни мртав. Ако је жив, јавност би могла да се уједини за њега. Ако је мртав, он би био мученик а моћници би се суочили са великом реакцијом. Једина интелигентна ствар да се уради је та да га задрже у лимбу (ни жив ни мртав), онда се ни једна од ових ствари неће десити.

 

Извор: Wебтрибуне.рс