Издвајамо Регион

88. МИЛОВА ВЕРЗИЈА АТЕНТАТА СВЕ ГОВОРИ: Сад Подгорица тврди да је за ликвидацију Мила тражен „неко ко уме да пуца“

РУСИ Едуард Владимировић Широков и Владимир Николајевић Попов организовали су криминалну групу од које су тражили и убиство премијера Мила Ђукановића, тврди специјално тужилаштво у наредби за проширења истраге покушаја тероризма 16. октобра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према плану криминалне организације, хаос у изборној ноћи требало је да почне испред Скупштине – група демонстраната која би се сукобила са полицијом била би под контролом Братислава Дикића и политичара из Демократског фронта, чији идентитет тужиоци још нису открили, тврди се у документу.

У новој наредби тужилаштва објашњава се да су се Руси 26. септембра у Москви састали са Александром Сашом Синђелићем и изложили му план и дали му упутства за изазивање хаоса у Црној Гори.

Наводи се да су га задужили да пронађе што већи број особа у Србији које ће се у Црној Гори ставити под контролу бившег команданта српске Жандармерије Дикића и особе из ДФ-а.

Синђелићу су наложили да купи оружје и униформе и за то му дали најмање 200.000 евра, тврди тужилац.

Пише да је овај тражио од Мирка Велимировића да купи 50 аутомата и пиштоља и што већу количину муниције, којим би напали полицајце и заузели Скупштину.

Додаје се да је Велимировић тај посао обавио и Синђелићу показао фотографије оружја на свом телефону, о чему је Београђанин информисао Едуарда Широкова.

 

Рус му је предао два телефона „Леново” и тражио да један преда Дикићу, који би овај након завршетка политичких говора и почетка сукоба са полицијом предао особи из Демократског фронта: „Који ће наставити командовање лицима која су се сукобила са службеницима Управе полиције и ушла у просторије Скупштине Црне Горе”.

У документу се објашњава да је дан пред изборе – 15. октобра – Дикић у Подгорицу стигао са Кристином Христић, да је исте вечери од Велимировића узео телефон „Леново” заштићен од прислушкивања и кључеве од куће у којој се налази оружје…

Тада су ухапшени.

У документу тужилаштва детаљно се образлажу улоге сваког од осумњичених:

Наводи се да је Александар Саша Синђелић био задужен да врбује особе за чланство у тој организацији, прима и предаје новац између организатора и осталих чланова групе, као и да обезбеђује куповину опреме – оружја, полицијских униформи, штитника, металних палица, панцира, сузаваца, гас-маски, средстава за комуникацију…

Дикић је, пише, на скупу Демократског фронта у ноћи 16. октобра требало да држи на окупу друге чланове криминалне организације – демонстранте, организује њихово кретање и управља члановима у сукобу са полицајцима „ради насилног уласка са политичарима у Скупштину Црне Горе”.

У документу стоји да су Предраг Богићевић и Немања Ристић такође били задужени да врбују за крими групу и да још неидентификованим особама дају упутства да на дан парламентарних избора дођу у Црну Гору и учествују на протестном окупљању Демократског фронта:

„Након завршетка избора да заједно са политичарима Демократског фронта окупљеним на митингу, изазову сукобе са службеницима Управе полиције и насилно уђу у Скупштину, где ће остати најмање 48 сати и прогласити победу Демократског фронта и других опозиционих партија”, пише у наредби.

Наводи се да је Мирко Велимировић допринео откривању криминалне организације, а његов задатак је био да буде насилан према другим особама, да набавља, складишти и чува оружје, муницију и униформе и да преноси поруке које је од организатора добијао преко Синђелића.

Објашњава се да је од Синђелића преузео 30.000 евра како би набавио 50 аутоматских пушака и три сандука муниције, намењених још неидентификованим особама које би у Црну Гору послао Широков.

„Да под командом Дикића на митингу испред Скупштине Црне Горе, заједно са другима окривљенима изазову нереде и сукобе између демонстраната и полицајаца, а затим изврше напад и заузму зграду Скупштине, те прогласе победу Демократског фронта и ухапсе садашњег премијера Мила Ђукановића”.

Истиче се да је Велимировић пристао на све то, а затим дошао у Управу полиције и пријавио план криминалне организације, њене чланове и локације на којима се налазе.

Специјални тужиоци тврде да су Кристина Христић и Бранка Милић биле задужене за преношење порука, уговарање састанака и комуникацију између организатора и чланова групе.

Александар Алексић осумњичен је да је планирао да возилом из Србије у Црну Гору пребацује чланове крими организације, дочекује их али и да такође учествује у нападу на полицију…

Милан Душић, Драган Максић, Србољуб Ђорђевић, Александар Чуровић, Никола Ђурић, Синиша Ћетковић, Дејан Станојевић, Милош Аћимовић, Ивица Матић и Перица Андрић били су задужени да нападају полицајце и насилно заузму државни парламент…

Подгорички Виши суд још није одлучио да ли ће Александар Синђелић добити статус сведока сарадника, у предмету покушаја терористичких напада у Црној Гори.

„Одлука о предлогу Специјалног државног тужилаштва још није донета”, саопштила је јуче портпаролка Вишег суда Аида Музуровић.

Синђелић се почетком новембра волшебно нашао у Црној Гори, предао се истражитељима и тада је ухапшен.

Из тужилаштва су претходно понављали да је он са Братиславом Дикићем организатор 20-члане групе која је планирала да убија грађане и премијера Мила Ђукановића, а Београђанин им је преко медија одговарао да нема везе са тим, да Мило „пали траву и лупа глупости”…

Сада га тужилаштво предлаже за сведока сарадника.

Бранилац Братислава Дикића, адвокат Милан Петровић казао је да сумња да специјални тужиоци присиљавају Синђелића да за тероризам оптужи невине особе.

Дикић је испричао да му је полицијски сарадник подметнуо телефон и кључеве од куће, у којој је наводно било оружје.

Он је казао да би му и оружје подметнули, да је прихватио позив на ракију.

Тужиоци констатују да је осумњичени Милош Јовановић, поступајући по упутствима организатора и других чланова групе, након парламентарних избора требало да дође у Подгорицу и камењем насрне на просторије Демократског фронта и створи привид да су напад извршили наводно припадници криминалних структура блиски председнику Владе Црне Горе Милу Ђукановићу”.

Пише да је Широков 16. октобра констатовао да је првобитни план пропао и зато је од Синђелића тражио да пронађе пет особа које ће гађати окупљене демонстранте из ДФ-а и изазвати сукобе.

Широков се 16. октобра састао са Синђелићем и тражио од њега да пронађе особу која уме да користи ватрено оружје и која ће у Подгорици истог дана убити председника Владе Мила Ђукановића.

„Те истог подстрекао да отклони све препреке за извршење кривичног дела, да са другим организује извршење кривичног дела и предузме друге радње којима се стварају услови за непосредно извршење кривичног дела – убиство највиших представника Црне Горе (чл. 363 КЗ)”.

Тужиоци објашњавају да Синђелић то није ни покушао да уради.

Последња упозорења Демократског фронта објавили Мандић, Кнежевић и Медојевић

 

ФУНКЦИОНЕРИ Демократског фронта Андрија Мандић, Милан Кнежевић и Небојша Медојевић казали су да је „државни удар подметачина Мила Ђукановића и Бебе Поповића с циљем да се спречи пораз лоповског режима на изборима“.

„Најновијом, 88. верзијом такозваног државног удара СДТ Миливоје Катнић је још једном потврдио ставове ДФ-а да се ради о најобичнијој подметачини Мила Ђукановића и Бебе Поповића, са циљем да се спречи очигледни и очекивани пораз лоповског режима на изборима 16.10. Том „јуначком талику“ требало је месец дана да стисне петљу и учини јавним оно што смо сви знали – да је део пакленог плана мафије да се обрачунају свим средствима са најјачом и најорганизованијом демократском опозиционом снагом – Демократским фронтом“, наводи се у саопштењу.

Функционери ДФ-а су казали да је месец дана требало СДТ-у да „измисли и исконструише тужни сценарио заснован на исказима двојице криминалаца и најситнијих полицијских доушника, Паје и Синђе, који су за крвави мафијашки новац пристали на ову опасну авантуру, које је могла, и још увек може да изазове хаос и сукобе у Црној Гори“.

„Истовремено, Катнић обавештава јавност о завери нама непознатих Руса, као и других ухапшених лица из Србије, којима се приписује постојање неког заједничког завереничког плана са ДФ, а које нико у ДФ нити познаје нити су икад имали било какве контакте са било којим од њих, што читав сценарио чини бесмисленим, болесним и опасним. Сада је сам Катнић, ослобађањем Паје и променом статуса у оптужници за Синђу, који више није организатор терористичке групе, већ само обични члан, доказао да је брутално обмануо црногорску јавност 16. 10. и да је водио монтирану акцију, са само једним циљем – да спречи победу ДФ и опозиције и сачува лоповски режим. Оваквим директним мешањем у политичке процесе и стављањем на страну лоповског режима, Катнић је исписао једну од најсрамнијих страница у црногорској историји, и учествовао у једином правом државном удару, где је обукао панцир, опасао се са два пиштоља, узео двоцевку у руке и лично ухапсио остарелу равногорку Бранку на Богетићима, суспендујући Устав, злоупотребљавајући службена овлашћења и тиме директно угрозио сувереност државе, због чега ће сигурно одговарати пред тужилаштвом и судовима слободне Црне Горе“, наводи се у саопштењу.

Мандић, Кнежевић и Медојевић су додали да се у најбољем маниру тоталитарних, корумпираних режима, „такозвани тужилац Катнић дрзнуо да крене у отворени државни удар и да комплетну власт преда Ђукановићу лично и да директном претњом помогне тајном полицајцу Марковићу да сломи већинску вољу у Главном одбору Бошњачке страке чији чланови не пристају да буду измећари и слуге мафијашког режима“.

„Демократски фронт јавно позива Катнића, Марковића и Ђукановића да одмах одустану од ове опасне игре, којом се жели, злоупотребом државних органа, на криминалан и незаконит начин, обрачунати са најјачим опозиционим субјектом Демократским фронтом, како би остатак опозиције заплашили, а странке мањинских народа довеле под апсолутну контролу злочиначке криминалне организације на чијем челу је Мило Ђукановић.

И поред чињенице што приватно тужилаштво Ђукановића и данас приводи младе људе и активисте ДФ широм Црне Горе, слично као што су их приводили 14. и 15. 10. прије избора, и настављају репресију према активистима Демократског фронта, користимо ову прилику да упутимо једно од последњих упозорења лоповској дружини и њиховим јуришницима, да одустану од насиља, јер батина има два краја, а они добро знају да ми нећемо устукнути и ћутке прихватити било какве режимске монтаже. Демократски фронт подржава огроман број слободних људи, којима је доста пљачке, понижења, неправде и чије је стрпљење на самој ивици, тако да би наставак овог прогона од стране Ђукановица и Катнића, могао да проузрокује несагледиве последице за све у Црној Гори“, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да Демократски фронт ових дана интензивира своју политичку активност, с једне стране информишући хиљаде њихових активиста о наставку борбе за нову слободну Црну Гору, а са друге стране, упознавајући њихове пријатеље у међународној заједници „о репресији лоповског режима према ДФ и остатку опозиције и увођењу отворене диктатуре“.

„ДФ се залаже за политичке методе борбе и мирно решавање дубоке политичке кризе у земљи, и позивамо све који имају било какву моћ и утицај да помогну Црној Гори, како би одвратили однарођени режим од насиља, монтираних процеса, застрашивања и репресије према неистомишљеницима. Историја Црне Горе је препуна монтираних процеса и неразумних поступака ранијих режима, који су често водили страшним братоубилачким сукобима и трагедијама од којих се Црна Гора није ни до дан данас опоравила. Ценимо да садашња Црна Гора не би смела да поново пролази ненаучене лекције из историје, али, како би рекао наш Његош: „што год дође ми смо му наредни“, закључили су Мандић, Кнежевић и Медојевић.

Извор:  Вијести