Издвајамо Србија

АДВОКАТ ЗВЕЗДАНА ЈОВАНОВИЋА: Ослободите невине људе, Ђинђића су убили они који су…

Убили су га моћници „од преко” који су га довели на власт и са којима је дошао у конфликт, рекао је адвокат Ненад Вукасовић, бранилац Звездана Јовановића.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Премијера не може да убије улица. Премијера, Цезара, може убити само Брут”, рекао је у завршној речи пред Специјалним судом адвокат Ненад Вукасовић, бранилац Звездана Јовановића, оптуженог да је 12. марта 2003. године хицем из снајперске пушке убио српског премијера Зорана Ђинђића.

– Зорана Ђинђића су убили моћници од преко, они са којима је дошао у конфликт и који су га довели на власт. Ако мислите да ће породица бити задовољна тиме да било ко буде осуђен, онда се грдно варате. Историја је показала – ко год се замерио својим властодавцима изгубио је главу. Исто је било и са Слободаном Милошевићем који је овде био први човек САД. Оног момента када се њима замерио, отишао је у Хаг – рекао је Вукасовић.

Он тврди у својој завршној речи да хитац који је убио премијера није дошао из Улице адмирала Гепрата него из правца Немањине или Бирчанинове улице и да су постојала три хица од којих је први погодио премијера. Тај хитац, каже Вукасовић, слабије се чуо од друга два, а сведоци нису могли да процене одакле је дошао, јер је коришћен посебан уређај који стишава звук и „покрива” га у кругу од 360 степени.

Прво снајперско гнездо

– Може тужилаштво да се постави на врх главе, госпођо председнице већа, три хица су била – говорио је Вукасовић машући рукама и гледајући у судско веће. – Суштина трећег метка је суштина првог метка. Постојало је прво снајперско гнездо и оно није дошло одавде него од споља, од центара моћи који су сматрали да су власници Зорана Ђинђића и читаве Србије – додао је Вукасовић

Он је подсетио да се увек у кривичним предметима истражује „евентуални допринос жртве извршеном кривичном делу”, а затим навео да је Зоран Ђинђић годину дана пре атентата у гостовању на Телевизији Јагодина рекао да је у Србији „познато свих 50 шефова мафије, у скоро свим градовима”. За годину дана, нагласио је Вукасовић, није било никаквих помака у обрачуну са мафијом, а онда је држава у акцији „Сабља” показала шта може.

– Његови емисари и курири одржавали су контакте са људима из криминогене средине – казао је адвокат и подсетио да се 5. октобар није могао догодити без помоћи „од споља”, а да се „шести октобар није десио зато што је Коштуница штитио Радета Марковића и Павковића, а Ђинђић је штитио Јовицу Станишића”.

Вукасовић је истакао да његов брањеник није крив, да није убио Зорана Ђинђића. Рекао је да његово признање у полицији за време акције „Сабља” не значи ништа и упитао како је могуће да инспектори Убпока држе у рукама убицу премијера, а да га не питају каква је пушка из које је пуцао.

– Ако нађете један доказ којим ћете ставити пушку у руке Звездана Јовановића, онда пресудите. Али, ово није одбрана Звездана Јовановића. Ми смо овде дужни да утврдимо шта се дешавало 12. марта па макар Звездана Јовановића обесили насред Теразија и макар Милорада Улемека обесили насред Теразија. Дванаести март је трагедија, а када то кажем нисам саркастичан, не подржавам злочин. Ја само тражим доказе који су чисти као дурмиторски поток, доказе пред којима могу да сагнем главу, да приђем тужиоцу и да му пружим руку – рекао је Вукасовић.

Поставио је питање како то да су стручњаци из Визбадена дошли у Београд само дан после атентата када се зна да таква посета стручњака немачког института мора бити одобрена дипломатским путем. Он је изразио сумњу да су немачки стручњаци можда дошли овде „да се потруде да се 12. март не подметне Немцима”.

Рекао је да су трагови крви, узети испред улаза у владу, уништени јер су месецима стајали у фиоци Института безбедности, као и да се премијеровој ташни губи сваки траг.

– Тужилац Пријић је рекао: Убити човека на штакама, са 130 метара, гађати га у леђа…”. Да ли је ово лапсус? Вештак обдуцент Дуњић каже да је премијер био леђима наслоњен на врата и то је прихваћено као чињеница, а сведоци кажу да је био лицем окренут ка вратима. Он се није наслонио на врата него је пропао кроз отворена врата, а то значи да хитац није дошао из Гепратове – говорио је Вукасовић.

Питао је и „који су то београдски врапци дојавили Дејану Миленковићу у затвору у Бачванској нове детаље који су тужиоца Пријића одједном толико одушевили и на основу којих је одлучио да га други пут предложи суду за сведока сарадника”.

– Ако Дејан Миленковић говори истину, онда бисмо ми овде на оптуженичкој клупи видели Чеду Јовановића, Драгана Тодоровића из Српске радикалне странке, Небојшу Човића и Љубишу Буху Чумета. Ја мислим да се тужилац тресе од помисли да би морао нешто да ради према Чумету или Чеди Јовановићу – рекао је Вукасовић.

Сламка спаса

Апеловао је на суд да „спасе право” које је „постало крпа” и рекао да „неће још дуго трајати притисци на суд”.

– Ви сте, госпођо председнице, сламка спаса. Ви сте, поштовано веће, сламка спаса. Не за Звездана Јовановића или за Милорада Улемека, него сламка спаса да право остане оно што јесте. Очувајте дигнитет права. Не дозволите да хистерична јавност утиче на вашу одлуку. Овде морамо пресудити – Зорана Ђинђића је убило НН лице које није ни „земунски клан” ни ЈСО – рекао је Ненад Вукасовић на крају своје завршне речи.

Бранилац Милоша и Александра Симовића адвокат Желимир Чабрило рекао је да „истина ни изблиза није утврђена”. Он је истакао да се драстично разликују величине улазних рана на телу Зорана Ђинђића и телу његовог телохранитеља Милана Веруовића, што указује на два различита калибра и два различите врсте оружја.

Адвокат Чабрило питао је судско веће да ли сведоцима сарадницима треба дозволити да говоре све што им падне на памет а да се њихови искази не проверавају и не упоређују са материјалним доказима.

Он је рекао да нема ниједног материјалног доказа о вези његових клијената са догађајем из оптужнице. Чабрило сматра да је нелогична тврдња из оптужнице да је Милош Симовић био високо рангиран члан клана, задужен да осталима преноси наређења Душана Спасојевића, јер је он најмлађи од свих оптужених.

Чабрило је казао да су сведоци сарадници Дејан Миленковић и Миладин Сувајџић изјавили да после атентата нису знали шта се тачно догодило и запитао се како је могуће да особе са таквим сазнањима добију овај статус. Сувајџић и Миленковић, рекао је Чабрило, нису навели ниједан доказ за своје тврдње. Бранилац је упоредио њихова сведочења са парницама око међе и исказима типа „Знам да је тако, Бог ми је сведок”. Чабрило је предложио да се доказни поступак поново отвори да би били саслушани сведоци одбране, а међу њима и особа која је у име Дејана Миленковића тражила новац од породице Симовић да би он променио исказ.

Суђење се наставља данас, завршним речима осталих адвоката одбране.

Легија се вратио

Првооптужени Милорад Улемек јуче је поново био у судници. Председница судског већа Ната Месаровић је на почетку јучерашњег заседања саопштила да је Улемек „приступио” и опозвала одлуку о његовом удаљењу са главног претреса због непоштовања суда. Улемек је пре месец дана рекао да не жели да присуствује суђењу и окренуо леђа судском већу. Судија је јуче нагласила да ће он и данас бити доведен из притвора.

Енциклопедија пре пресуде

Адвокат Вукасовић је у завршној речи показао судском већу „Српску породичну енциклопедију”, објављену 2006. године, и рекао да је у њој поред имена Зоран Ђинђић написано: „Убијен у атентату који је на њега извршио припадник специјалне полицијске јединице”. Вукасовић је рекао да је овако пресуђено пре пресуде и да ће то учити деца у школама.

– Ви ћете пресудити. Ви одлучујете. Моја улога је овде да вам помогнем да не подлегнете утицају медија и оваквих људи који су писали енциклопедију – казао је Вукасовић.

 

Доротеа Чарнић – Александра Петровић

Извор: Политичка мисао