Издвајамо Православље

АКАДЕМИК ВЛАДЕТА ЈЕРОТИЋ ОБЈАСНИО: Ево зашто плашимо једни друге…

У амфитеатру Правног факултета у Београду одржано је прексиноћ предавање на тему „Страх и религија“ чији је предавач био уважени академик проф. др Владета Јеротић. У препуном амфитеатру поздравну реч је упутио декан Правног факултета проф. др Сима Аврамовић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Академик Јеротић је започео предавање говорећи о значају пренаталне психологије у будућем развоју детета: „Психотерапеути су често говорили својим пацијенткињама да прво излече своје страхове па тек онда да затрудне“ рекао је академик, истакавши да мајке које имају хроничан страх најчешће тај страх преносе на фетус.

„Човек се плаши разноврсности, промене, и наравно, смрти. То је одраз конзервативности које га доводи у ситуацију пасивности и стереотипије. Немојте мислити да се не можете мењати, поготово ви млади. Човек се мења нагоре или набоље. Индивидуација и/или обожење су позитивна мењања“, истакао је академик.

На питање да ли у свим религијама има страха, академик је рекао да би религија требало да ублажи наше природне страхове. “Монотеистичке религије јудзам, хришћанство и ислам, више су плашиле парохијане, вернике. Давале су, наравно, утеху и љубав, али шта ћемо са паклом и ђаволом?“, рекао је професор.

Причајући о узроцима стаха, академик Јеротић је истакао да родитељи плаше децу из разлога да би се ослободили сопственог стаха, укључујући и агресију. „Страх и агресија имају веома тесне везе. Питање је да ли је баш до краја тачно да што су људи агресивнији то је дубљи страх у њима, од нечега из несвесног!“, додао је уважени академик.

Једини начин на који можемо да се ослободимо од страха јесте кроз стално проширење свести на рачун несвесног кроз често памћење и тумачење снова, као што каже проф. др Јеротић.

Извор:Телевизија „Храм“