Издвајамо Свет

АЛИЈАНСА У ПАНИЦИ: Трамп ће извести САД из НАТО чим уђе у Белу кућу?!

Новоизабрани председник САД, према његовим изјавама током кампање, могао би Америку да изведе из НАТО пакта чим 20. јануара уђе у Белу кућу и тако га уништи, сматрају аналитичари.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Новоизабрани амерички председник Доналд Трамп разбуцаће НАТО пакт, сматрају аналитичари. Они, на основу Трампових изјава током предизборне кампање закључују да би САД могле да изађу из западног војног савеза чим републиканац 20. јануара уђе у Белу кућу, што би из корена пољуљало тренутни однос снага у свету.

Нико не плаћа

Стручњаци подсећају да је Трамп стално преиспитивао вредности НАТО, а највећа критика односила на начин финансирања Алијансе.
ТРАМПА ЋЕ УБИТИ ПРЕ НЕГО ШТО УЂЕ У БЕЛУ КУЋУ?! Драматично упозорење познатог америчког новинара Алекса Џоунса!
– Од укупно 28 земаља чланица НАТО, многе не плаћају свој део.

Само пет савезника даје два одсто од свог БДП за Алијансу, колико је прописано. Америка, која плаћа и више него што је договорено, не би требало да буде обавезна да брани оне чланице, које не испуњавају своје обавезе – говорио је Трамп током кампање и тако пољуљао једну од најбитнијих одредби западног војног савеза – да су чланице НАТО дужне да прискоче у помоћ савезницима у случају напада.

Истовремено је наглашавао да је Америка највећа војна сила на свету и да остале земље, уколико желе помоћ САД, могу да јој плате за одбрану.
Трамп је такође говорио да је НАТО превазиђена форма војног савеза и да је неодржива.

Највећа грешка Алијансе је то што се не фокусира на тероризам. Мислим да би НАТО требало да се бори против ИСИС на Блиском истоку, да бије битку заједно са нама – рекао је новоизабрани амерички председник у септембру.

На основу тих његових изјава, аналитичари сматрају да је НАТО пакту дошао крај.

Више лидера у свету критиковало је организацију и рад Алијансе, међутим, нико осим Трампа није помињао излазак једне земље из војног савеза. Уколико САД заиста напусте НАТО, све ће се променити – сматра Магнус Петерсон, шеф Центра за трансатлантске студије на Норвешком институту одбране.

Он додаје да би напуштање војног савеза због финансија могло да се Америци обије о главу.

Пре или касније, хаос који би САД изазвале изласком из НАТО постао би претња самој Америци. У том случају би Вашингтон морао да решава ствари по много вишој цени од оне коју трпи сада због избегавања великог броја чланица да плате свој део – каже Петерсон.
Ветар у леђа Русији
Његов колега Иан Бремер из Евроазијске групе, организације за процену политичких ризика, такође верује да је могућ излазак САД из НАТО и наглашава да би то дало додатну снагу Русији.

Тада би оснажио азијски блок, на челу са Русијом, који би преузео функци у НАТО. Земље у свету обраћале би се том савезу за помоћ у одбрани – објашњава Бремер.
И амерички политички аналитичар Стивен Бајдл са Универзитета Џорџ Вашингтон сматра да би распад НАТО довео до јачања источног блока.

Алијанса нема само функцију одбране. Она је већа од тога. Повезивање са земљама широм света много значи. Такође, ствара сигурност слабим и сиромашним земљама. Зато би распадом НАТО пакта највише пропатиле најновије чланице, попут балтичких земаља. Оне немају довољно новца и нису довољно јаке да могу да се одупру утицајима Русије – истиче Бајдл.

 

Извор: Информер, Ослобођење