Издвајамо Свет

АМЕРИ У ПАНИЦИ: Руски план да нам униште демократију успева!

Тензија које постоје између Русије и САД још од Хладног рата, протеклих месеци су достигле доста застрашујуће висине. Према др Џефрију Луису, страственом осматрачу Кремља и директору источноазијског програма на Мидлбери Институту у Монтереју у Калифорнији, поновно устајање или оживљавање Русија дугује параноји.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Видели смо неуспех демократских институција Русије. То није слободно и отворено друштво, којем смо се надали на крају Хладног рата, а са тим неуспехом је дошла и несигурност московских лидера – рекао је Луис.

Како пише „Бизнис инсајдер“ демократије каква је у САД, обезбеђује да политичари служе како би задовољили становништво, које у рукама има законска и политичка средства уз помоћ којих може да их смени, без побуне.

Али у Русији, где је раширена неједнакост између моћних и повезаних олигарха и обичног становништва, владари се боје да ће бити срушени са власти, коју немају демократски у својим рукама, они страхују од државног удара, наводи се.

Луис каже како се, како он наводи, мудрост Џорџа Кенана из „Дугих телграма“ и даље се одржава живом.

– Дубоко, у готово неуротичном погледу Кремља на светска дешавања, налази се осећај несигурности. Руски владари осећају да је њихова владавина готово архаична по форми, крхка по својој психолошкој основи и није у стању да се пореди или да сарађује са системима који постоје у државама Запада – тврдио је Кенан.

Луис тврди да овакви услови и даље опстају и „да начин на који се они суочавају са несигурностима малтретира њихове комшије“.

– Русија се обавезала да изгради своју сигурност на несигурности својих комшија – истакао је Луис.

Срећом по Русију, стварање нестабилност и несигурности је веома лако, док се гради стабилност која захтева и транспарентност и одговорност, а о којима Русија не мора ни да брине, јер има контролу над медијима у својој држави.

– Питања Украјине и Балтика, у која се умешала Русија, је део њене воље да се дестабилизује комшилук – истиче Луис.

Москва притиска Запад не би ли изазвала хаос, што може да се види и у покушају да се осигура Сирија, као и кроз хакерске нападе током избора у САД.

На несрећу САД, велики део кампање Русије да дискредитује Западне институције, заправо ради. Трамп често „рекламира“ информације Викиликса, организације која је повезана са Русијом, а и напада легитимност демократије САД и прети да ће игнористаи резултате избора, пише „“Бусинесс Инсидер“.

Луис наводи да је Русија финансирала неколико десничарских националистичких организација у Европи, попут оне Марин Ла Пен у Француској.

У државама попут Турске и Мађарске, моћни лидери реторички урушавају демократију која их је довела на власт. Ти моћници су се окренули Путину као савезнику, који их неће осудити јер нападају медије или неке демократске институције, пише „Бусинесс Инсидер“.

– Руско вођство жели да Американци, али и други лидери на Западу, кажу како су они исто толико лоши као и људи који воде Русију – рекао је Луис.

И док се примери корупције и злоупотребе могу наћи и у западним демократским владама, грађани и штампа, која је слободна, могу о томе да говоре, кад се не слажу са богатима и моћнима.

Путин са друге стране не жели слободу говора или било какво неслагање, он жели ред како би обезбедио сигурност својој влади, којој то и недостаје, пише даље „Бусинесс Инсидер“.

– Руси желе одрешене руке како би могли да малтретирају своје земље суседе. Не постоји ниједан ниво власти који ће учинити да се Путин осећа безбеним – рекао је Луис.

– Путин консолидује власт, и он је параноичан. Нема ту пуно тога за урадити. Не може неко други да поправља за њих, то морају они сами за себе да ураде – рекао је Луис.

Извор: Блиц.рс