Издвајамо Свет

АМЕРИЧКА ЈАВНОСТ ЗАПРЕПАШЋЕНА: Трамп први пут води, суноврат Хилари Клинтон!

Последње истраживање америчког јавног мњења показује да Доналд Трамп има проценат предности у односу на Хилари Клинтон у трци за председника САД.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овакви резултати су стигли након што је ФБИ започео нову истрагу о приватном серверу за електронску пошту кандидаткиње Демократске партије.

За контроверзног кандидата Републиканаца се у последњем изјашњавању, свега седам дана пре избора изјаснило 46 одсто испитаника.

У односу на претходна истраживања компаније ЛРА ово је први пут од почетка предиборне кампање да је Трамп престигао Клинтонову.

Пре осам дана је она имала чак 50 одсто подршке, 12 више од Трампа, али се тај резултат временом смањивао, све до момента када је милијардер прешао у вођство.

Кад се истраживање усмерило на бираче са “великим ентузијазмом подршке“, Клинтонова је изгубила чак седам одсто за свега осам дана, са 52 на 45 одсто, док је Трамп добио један одсто више “тврдих присталица“.

Телевизијска мрежа АБЦ је упоредила ове резултате са предвиђањима са претходних председничких избора.

Пре четири године је предвиђено да Мит Ромни има проценат предности у односу на Барака Обаму (49:48), док су коначни резултати били знатно другачији (51:47).

Ситуација је била доста тачнија 2008. године, наведено је да ће Обама добити 52 одсто у односу на 45 Џона Мекејна. На крају, Обама је победио са 53:46.

Прогнозе су биле тачне на изборима 2000, 1996. и 1992. године, али је промашај забележен 2004. када је Џону Керију дато више шанси него Џорџу Бушу.

 

Извор: Б92