Издвајамо Регион

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР ШОКИРАО ХРВАТЕ: СРБИЈА и СРПСКА ће имати САД под вођством РУСИЈЕ након победе Трампа!

„Хрватска ће морати потпуно да се усредсреди на ЕУ и неће више моћи да рачуна на Сједињене Америчке Државе. Србија и Република Српска ће, пак, добити Америку под вођством Русије“. Тако је, само неколико минута пошто је Доналд Трамп одржао победнички говор, резултате америчких избора прокоментарисао први амерички амбасадор у Хрватској Питер Галбрајт.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Трамп се диви руском председнику Владимиру Путину и доживљава Русију као америчког природног савезника. Жели да распусти НАТО. Каже да ће укинути споразум с Ираном, а нема чиме да га замени. Најављивао је да ће анулирати трговинске договоре и предложити фискалне политике које би утростручиле дефицит.

– Глобална рецесија је једна могућност. Прећутно признавање руске анексије Крима је друга – сумира Глабрајт.

Са Хилари Клинтон би се знало шта се може очекивати у односу на Европу, али и на Хрватску, као и на подручје југоисточне Европе, али Трамп је непозната у једначини.

– Ако спроведе оно што је најављивао, попут трговинског рата с Кином, укидања НАФТА-е (Северноамеричког споразума о слободној трговини), протера имигранте и смањи порезе, наступиће глобална рецесија која ће захватити и Хрватску – сматра Галбрајт.

Политички, Хрватска више неће моћи да рачуна на САД и време је да очи упери потпуно према Бриселу. Ипак, већи проблем види у хрватском комшилуку, посебно због руског утицаја који, без америчке противтеже, све више јача.

– Србија и Република Српска имаће Америку под руским вођством – закључио је Галбрајт.

 

Извор: Танјуг