Издвајамо Свет

ЧУРКИН ОДБРУСИО У САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ: Шта Британци да надгледају, па они живе од убијања у Јемену!

Велика Британија је један од највећих добављача оружја земаља Персијског залива и добија „добре паре“ од рата у Јемену, изјавио је стални представник Русије у УН Виталиј Чуркин.

Он је уверен да с тим у вези Лондон не може да у Савету безбедности УН надгледа питања о Јемену.

„Познато је, на пример, да је Велика Британија један од највећих добављача различитог оружја у региону које се затим користи против Јеменаца. Од марта 2015. године, како пишу Гардијан и Индипендент, Лондон је у региону продао оружје у вредности од више од три милијарде фунти, или око пет милијарди долара. Зар нису добре паре стечене ратом? Од овог оружја гину цивили“, рекао је Чуркин на састанку Савета безбедности УН о ситуацији у Јемену.

С тим у вези, Чуркин је члановима Савета поставио питање: „Како земља која има очигледан материјални интерес у наставку оружаног сукоба може да надгледа јеменски досије у Савету безбедности?“. Велика Британија, ипак, традиционално припрема нацрте резолуција или изјаве Савета безбедности УН о Јемену.

Чуркин је подсетио на инцидент у Јемену у којем је у ваздушном нападу на сахрани 8. октобра убијено, према подацима УН, више од 140 људи, а више од 500 је повређено. Побуњеници су за ваздушни напад оптужили арапску коалицију на челу са Саудијском Арабијом. Коалиција је саопштила да ће покренути истрагу. Нацрт изјаве Савета који је у вези са тим предложила Велика Британија „не само да је био уопштен, већ и отворено слаб“, сматра Чуркин. Како каже, није наведено ко је извршио напад и није захтевана истрага и кажњавање одговорних. Русија није подржала такав документ.

Велика Британија је раније саопштила да ради на новој резолуцији о Јемену. али тај документ још није представљен Савету безбедности.

Чуркин је додао да је дошло време да се преиспита то да Велика Британија одговара за јеменски досије. „За улазак у Савет сада се припремају нови чланови који би, по нашем мишљењу, могли да одговорно и објективно врше надзор о јеменском питању у Савету безбедности“, истакао је Чуркин.

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2016.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930