Издвајамо Србија

Да ли сте знали да вас чека новац на који нисте рачунали? ЕВО ГДЕ И КОЛИКО…

Уколико шест година нисте подизали дивиденде за беспланте акције, зарадили сте нешто мало више од 2.100 динара, који вас чекају на рачуну у “Пошти”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Последње дивиденде, које следују грађанима, исплаћене су у септембру и то за НИС, Аеродром “Никола Тесла” и Телеком. Бесплатне акције за Телеком подељене су грађанима још 2012. године, али из неког разлога држава грађанима не одобрава да тргују са њима, али дивиденде за Телеком од 2014. године редовно се исплаћују – објашњава брокер Ненад Гујаничић за „Блиц“.

По Закону сви грађани који су остварили право на бесплатне акције до сада добили пет акција НИС-а и једну акцију “Аеродрома”. Тренутна вредност акција на београдској берзи за НИС износи 635 динара, а за Аеродром “Никола Тесла” 1.100 динара, па тако оним грађанима, који их нису продали, акције вреде 4.275 динара.

Око 4,8 милиона грађана Србије добило је 2010. године по 1.700 динара из Приватизационог регистра (фонд у који се сливао новац од приватизација). Овај новац држава је тада уплатила на њихове рачуне у Поштанској штедионици, на који је у међувремену уплаћиван и новац од дивиденди “НИС” и Аеродрома “Никола Тесла”. Поред бесплатних акција, компаније НИС и “Аеродром” су у протеклих неколико година исплаћивале и дивиденде из добити пословања, и оне данас износе укупно око 1.150 динара. Дивиденде исплаћује и “Телеком Србија”, од кога сваки грађанин има по 31 акцију. Од 2014. до данас по том основу на њиховим рачунима налази се још око 996 динара.

Процедура подизања новца са рачуна у “Пошти” није компликована, од докумената је потребна само лична карта, а новац се добија већ наредног дана. Уколико се неко одлучи да акцијама НИС-а и “Аеродрома Београд” тргује на берзи, процедуру такође може покренути на истом месту.

 

Извор: Блиц