Издвајамо Србија

ДАЧИЋ ХИТНО ОТПУТОВАО У РУСИЈУ: Тражи од ПУТИНА ракете „Бук“ и јефтинији гас!

Први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић предводи делегацију Србије која је отишла у Русију по најбоље услове за набавку руског оружја са циљем да обезбеди сигурно снабдевање гаса преко зиме.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Русији ће министри Ивица Дачић, Александар Антић и Зоран Ђорђевић, осим о многим темама са Међувладиног српско-руског комитета за трговинску, економску и научно-техничку сарадњу, између осталог разговарати и о набавци ракетног система ПВО – „Бук”, о ремонту српских „мигова”, али и о снабдевању руским гасом.

– Набавка обећаног ракетног система „Бук” биће само једна од тема. Ту су још приче о резервним деловима за српску авијацију, али и о још неким моделима наоружања – каже извор из Владе Србије.

Према његовим речима, министар енергетике водиће разговоре о снабдевању и испоруци руског гаса преко зиме за Србију како би с те стране били обезбеђени. Подсетимо, 2. и 3. новембра делегација Србије боравиће у Суздању, Руској Федерацији, на 15. заседању Међувладиног српско-руског комитета за трговинску, економску и научно-техничку сарадњу.

Дачић је пре одласка у Москву навео да се током заседања очекује низ веома важних разговора и тема које се, пре свега, односе на економске односе две земље.

– Имамо споразум о слободној трговини са Русијом, али је сад актуелно и преговарање о споразуму о слободној трговини са целим Евроазијским савезом. То неће бити једноставно, мора да се преговара, али и то ће бити једна од тема – рекао је Дачић. Такав споразум, додао је он, значи да ће бесцаринска трговина моћи да се обавља на територији целог Евроазијског савеза.

– То је за нас веома значајно, јер већ сада 99 одсто робе у Русију извозимо без царине – прецизирао је Дачић.

„Бук” кошта 350 милиона $

Ракетни систем „Бук“ на тржишту вреди око 350 милиона долара. Радијус кретања је 25 километара у висину и 45 километара у даљину. Време реакције је од 10 до 12 секунди са вероватноћом поготка од 0,9 до 0,95.

Вучић с Путином већ „уговорио”!

Премијер Александар Вучић прошле године је приликом посете Москви преговарао са председником Русије Владимиром Владимировичем Путином о набавци система „Бук”.

– Србија део наоружања мора да набави, али није реално да превише тога купимо. Разговори су још у току – рекао је тада Вучић.

 

Извор: Ало