Издвајамо Србија

ДИГЛА СЕ ЛОЗНИЦА: Огорчени грађани траже правду због смрти малог Раденка (ВИДЕО)

Више од 800 грађана Лознице и житеља јадарског краја окупило се у петак у 13 сати испред Вуковог дома културе да мирном протестном шетњом укажу на потребу да се сазна истина о смрти осмогодишњег Раденка Никодиновића из Козјака, који је пре скоро месец дана преминуо у Београду, после прелома руке и инфекције која је напала његов организам.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У мајицама са Раденковим ликом и натписима „Анђели не умиру“ и „Не можемо да заборавимо“, носећи дечакове фотографије, присутни су сузама и тишином исказали саучешће његовим родитељима који се од 8. октобра боре за истину и проналажење одговорних за трагедију која их је задесила. На препуном шеталишту, суграђанима се у име породице Никодиновић захвалила на подршци дечакова тетка Јелена, поручивши да истина мора победити а правда задовољити.

– Раденко је жртва бахатости и незаинтересованости оних који би требало да буду најхуманији. Нека им је свима он на савести. Милионити део бола који осећам био би им довољан за цео живот. Господо лекари, нисте ви богови, како себе доживљавате, и нисмо ми ту због вас већ обрнуто. Од нас примате своје плате и схватите да сте људи исто као и остали и да постоји савест. Држите се заједно, као секта, ћутите на овакву трагедију. Мало је добрих примера међу вама, њима свака част, али јако их је мало. Кулминирало је годинама док се није десило нешто овако страшно. Хвала свима који мислите на Раденка и који сте поделили са нама ову тугу – рекла је Јелена Никодиновић.

Фото: Јутјуб
Фото: Јутјуб

Последњи поздрав у име другара из школе и комшилука упутила је Лидија Матић, с којом је Раденко проводио доста времена дружећи се.

– Овде смо да пружимо подршку Раденковим родитељима и пошаљемо Србији поруку да Лозница не може, неће и не сме да заборави један живот који се прерано угасио под још увек неразјашњеним околностима. Од 8. октобра остала је празна рубрика у дневнику одељења друго три, празно место у школској клупи и празнина у срцима његових другара. Сви родитељи могу претпоставити каква је ово бол и да је време не лечи. Тешко је да схватимо да после безазлене игре дете изгуби живот који је тек почело. Морамо сазнати ко је крив за то. Не смемо дозволити да се истина прекроји и одговорност за Раденкову смрт мора бити утврђена. Не смемо одустати јер ако то дозволимо понављаће се овакве туге и несреће – рекла је Лидија.

Раденков отац Милан рекао је да су протест организовали његови другари и да су супруга, ћерка и он осећали потребу да се појаве и захвале свима који су их подржавали протеклих месец дана и пружали им утеху у болу и несрећи која их је снашла.

– Порука овог скупа је да се више никада овако нешто не понови. Немам ја ништа од тога и да доктор који је лечио мог сина оде у затвор, да остане без лиценце, јер чињеница је да није он као јединка крив већ цео систем. Нешто мора да се мења и да сутра, када људи доведу дете код лекара не стрепе шта ће се десити. Неопходно је да верујемо докторима а не страхујемо од њих – казао је Милан.

Његов пријатељ Славко Јеротић, један од организатора скупа рекао је да су сви спремни да наставе протесте до испуњења правде.

Извор: Блиц.рс/Србија јавља