Издвајамо Србија

ДОДИК: Бакир прети, у рат нас је увео његов отац!

Председник Републике Српске Милорад Додик одговорио је бошњачком лидеру Бакиру Изетбеговићу да је он последњи човек који може некоме да прети.

Додик је Изетбеговића назвао пријатељем и инспиратором терориста, вехабија и исламиста.

Изетбеговић је најпре, наиме, констатовао да Додик на челу РС успорава напредак БиХ и поручио му да је “најбоље да промени своје понашање како он не би био промењен”.

Додик је на то одговорио да је Изетбеговић највећа опасност по стабилност у БиХ и регион, јер на све начине покушава да оствари сан свога оца (Алије Изетбеговића) да од БиХ створи исламску државу.

“Због такве погубне исламистичке политике, БиХ са Бакиром Изетбеговићем нема никакву будућност”, навео је председник РС и додао:

“Као пријатељ и инспиратор терориста, вехабија и исламиста, Изетбеговић је последњи човек који може некоме да прети и некога да мења”.

Додик је истакао да је Изетбеговић, пре свега, дужан да, након саслушања Фахрудина Радончића у суду у Приштини, целокупној јавности, а посебно Србима, да подробније објашњење тога каква је његова улога у ликвидацији Срба и започињању рата у БиХ.

“Ни мени ни Републици Српској неће нико претити, нити доводити у ред, поготову не екстремисти попут Бакира Изетбеговића. Време страног интервенционизма припада прошлости”, поручио је Додик.

Он је напоменуо да је Изетбеговић свој екстремизам доказао и протеклих дана својим, са осталим члановима Председништва БиХ неусаглашеним наступом у Бриселу, где је сусрете са званичницима ЕУ и НАТО-а поново искористио за грубу политичку манипулацију на штету српског народа и Републике Српске.

“Његов иступ у Бриселу је само доказ да он у ствари говори у име радикалних муслимана који су спремни за нове сукобе. Тврдње да је Српска настала на злочинима, да су се муслимани у БиХ током рата само бранили, иако сви знају да нас је све у тај рат одвео управо његов отац са својим исламистичким идејама, те оправдавање ‘пузајућег’ стварања исламске државе у БиХ – само показују да Република Српска итекако има разлога да сваким даном све више јача себе и своје институције”, рекао је Додик, пренели су бањалучки медији позивајући се на Срну.

Говорећи о Изетбеговићевим ставовима у вези с хапшењем бивших припадника ХВО-а у Орашју и његовом “зачуђеношћу” због “адресирања тог проблема на бошњачку политику”, Додик је саопштио да све то поприма комичну димензију, јер је свима јасно да је правосуђе у БиХ управо под Изетбеговићевим политичким утицајем.

“Сви злочинци треба да одговарају, а као председник Републике Српске, коме српски народ годинама указује поверење, посебно сам заинтересован да буду преоцесуирани злочини над Србима. То се, нажалост, не дешава у довољној мери управо због бошњачког политичког утицаја у правосуђу”, каже Додик.

Он је подсетио да је чак и амерички дипломата Николас Хил, који за време свог мандата у БиХ Републици Српској сигурно није био пријатељ, при одласку из БиХ говорио о утицају Изетбеговићеве СДА на правосуђе БиХ.

“То је бошњачка политичка странка која је своје људе ‘уградила’ и у Суд и Тужилаштво БиХ, Уставни суд, да не говорим о нижим нивоима… Они тамо не заступају правду, него интересе бошњачке политичке елите”, напомиње Додик.

Коментаришући Изетбеговићев став да треба “пресећи утицај Русије” на Балкану и да то треба “учинити управо на Београду”, Додик је рекао да је утицај и Русије и Србије на БиХ позитиван, али да управо то Изетбеговићу не одговара.

“Русија и Србија су се увек залагале само за доследно поштовање Дејтонског мировног споразума, и то је оно што је у БиХ најпотребније. Изетбеговићу то очигледно не одговара јер у плану има неко друго уређење БиХ, какво је његов отац описао у ‘Исламској декларацији”, нагласио је Додик.

Председник Српске је поручио да и Србија и Русија, као доказани пријатељи српског народа у БиХ, а без обзира на негативне ставове бошњачке политике, остају партнери у развоју и јачању Републике Српске.

Српска је неупитна и у политичком и у територијалном смислу

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да не постоји прича о трећем ентитету у БиХ који би у било ком смислу задирао у интересе Републике Српске.

“У нашим пројекцијама и нашим плановима нигде не постоји могућност било какве редукције територије. То је политика коју ми водимо”, поручио је Додик, истичући да су свих ових година и он и СНСД, партија на чијем је челу, доказано водили политику очувања Републике Српске.

Додик је подсетио да је и раније у причи о трећем ентитету био јасан став лидера ХДЗ БиХ Драгана Човића – да је Република Српска неупитна и у политичком смислу и у територијалном статусу.

Упитан да прокоментарише изјаву кардинала Винка Пуљића да, уколико би се правио трећи ентитет у БиХ он мора да захвати и територију Републике Српске, Додик је изразио чуђење да један верски поглавар уопште говори о томе, нагласивши да та Пуљићева изјава не би требало ни да буде предмет његове полемике, јер то није тема која је на дневном реду.

Председник Српске је додао да “изјава кардинала Пуљића ни у чему не обавезује нити има било каквог терета који би носила”.

“Прича да Хрвати нису равноправни на територији Републике Српске, како то наводи кардинал Пуљић, не одговара истини. Хрвати су равноправан народ у Републици Српској и имају сва уставом загарантована права”, истакао је председник Републике Српске.

Извор: Танјуг