Издвајамо Србија

ДОДИК: Дејтонски споразум распакован насиљем високих представника!

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Бањалуци на 21. годишњицу од потписивања Дејтонског мировног споразума да је потребно да се створи јединство политичких снага у Српској.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Додик је позвао политичке факторе у Српској на окупљање и превазилажење анимозитета и мржње.

– Ово је одлична прилика за Српску да рашчисти све неправде из прошлости и у наредној години дана да се окупимо и дефинишемо политике које ће ставити на дневни ред у БиХ управо неправде нанесене Српској. БиХ ће морати да реагује или је неће бити – поручио је Додик. Он је рекао да је први корак на том плану да се избаце стране судије из Уставног суда.

– Ако за то у БиХ не буде спремности, треба одбацити било какве могућности одлучивања на нивоу БиХ – рекао је Додик.

Он је оценио да је Дејтонски мировни споразум распакован насиљем високог представника који је наметао законе и мењао карактер самог споразума. Он је рекао да су од тог споразума остале одређене контуре, те да је Српска против неког новог Дејтона, мимо ње и укључивањем трећих са стране.

– Морамо вратити праксу да у БиХ више не може ништа да се деси изван овлаштења БиХ, без споразума два ентитета, како пише у Дејтону и Уставу. Када то урадимо приближићемо се ономе што је Дејтон – рекао је Додик. Он је поручио да ће Српска и даље водити политику враћања отетих надлежности или преиспитивања решења наметнутих од високог представника.

Председник РС Милорад Додик рекао је да је Српска решила питање у вези са спровођењем одлуке Европског суда за људска права у предмету „Сејдић-Финци“ тако да се у Уставу уместо речи Србин стави реч „један“.

Додик је оценио да је Српска у таквој позицији да овај случај не мора никада да буде решен.

– Нама у Српској не смета да остане ово решење и спремни смо да будемо део решења ако оно постоји код других. Питање `Сејдић-Финци` није у Српској – Додик. Он каже да је Српска у вези са решењем питања „Сејдић-Финци“ постигла национални и политички консензус.

– Када будете спремни са друге стране, зовите нас. Ако нећете, не смета ни овако – поручио је Додик.

Извор:Срна