Регион

Додик: Због неправди према РС, БиХ да реагује или је неће бити

Дејтонски мировни споразум годинама је распакиван насиљем високих представника у БиХ, поручио је данас председник Српске Милорад Додик.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

БАЊАЛУКА – Дејтонски мировни споразум годинама је распакиван насиљем високих представника у БиХ, поручио је данас председник Српске Милорад Додик.

„У БиХ се мора вратити пракса да се све одлуке доносе уз сагласност оба ентитета, како пише у Уставу. Једино тако ћемо се приближити ономе што Дејтон изворно и јесте“, сматра Додик.

На 21. годишњицу потписивања Дејтонског мировног споразума, Додик је поручио да је потребно да се створи јединство политичких снага у Српској, преноси РТРС.

Да би се спречило прегласавање и даље мењање споразума, потребно је, каже, српско јединство.

„Позивам све партије из Српске да се рашчисте све неправде из прошлости и у наредној години да се окупимо и дефинишемо политике које ће ставити на дневни ред у БиХ управо неправде нанесене Српској. БиХ ће морати да реагује или је неће бити“, изјавио је Додик.

РТРС наводи да је однос према склапању мира у БиХ различит у два ентитета. Наводи се да је у Републици Српској дан потписивања Дејтонског споразума нерадни дан, а да се у Федерацији проглашење мира у БиХ не обележава.

 

Извор: Танјуг