Издвајамо Србија

ДОКЛЕ ЋЕМО ВИШЕ ОВО ТРПЕТИ?! ЕУ поставља нове услове Србији!

Брисел се спрема да испоручи низ нових захтева Београду у оквиру поглавља 31 које се односи на спољну и безбедносну политику, а од којих је већина неприхватљива за Србију, сазнају „Новости“.

У извештају о скринингу за ову област, који је припремила ЕУ, према информацијама до којих су дошле Новости, од Србије се траже три кључне ствари:

* да се придружује санкцијама и рестриктивним мерама ЕУ;

* да са Бриселом координира наступ у многобројним међународним институцијама, а нарочито у УН и ОЕБС;

* да изврши ревизију Стратегије националне безбедности и Стратегије одбране, посебно у делу који се односи на Косово и Метохију и на везе са Русијом и Бањалуком.

Трн у оку Бриселу у овим документима Србије, усвојеним 2009, јесте превелики акценат који је стављен на Косово као највећу безбедносну претњу за нашу земљу. Смета им и наглашена опредељеност за развијање посебних односа са Москвом, као и развијање посебних веза с РС, продубљивање сарадње с Кином, Индијом, Бразилом и несврстанима.

ЕУ тражи да се ова стратешка документа хитно ускладе с глобалном стратегијом спољне и безбедносне политике ЕУ, усвојене у јуну, и да се у њима „закуца“ чланство у ЕУ као најважнији спољнополитички циљ.

Због свих ових нових услова, Београду у овом тренутку не иде наруку отварање овог поглавља. То је потврдио и шеф дипломатије Ивица Дачић, од кога смо чули да брзо отварање поглавља 31 траже они који би да натерају Србију да усклади своју спољну политику с политиком ЕУ:

„На пример, ми ове године нисмо подржали 12 декларација и изјава ЕУ, међу којима су и документи о рестриктивним мерама против Русије и Зимбабвеа. Како то да подржимо кад сам десетак дана пре тога молио Зимбабве да гласа за нас у Унеску. Или декларација о дешавањима у Јужном кинеском мору, која је против Кине“, набраја Дачић, и додаје да бисмо, да смо за те декларације гласали, могли да се опростимо од националних и државних интереса.

У бриселским дипломатским круговима поручују да се иза листе нових захтева за Србију крије намера појединих држава ЕУ да спрече да Србија, кад постане чланица, буде „тројански коњ“ пре свега Русије у Европском савету и да блокира важне одлуке. Зато ЕУ жели да обезбеди да се Србија и стратешки определи и документима обавеже да ће јој Унија бити испред Русије.

Наоружање

У оквиру поглавља 31, од Србије ће се тражити и да ратификује додатне протоколе о ширењу нуклеарног наоружања. Међу захтевима је и да се у потпуности усклади с правилима ЕУ о извозу војне технологије и опреме.

Извор: Новости