Издвајамо Србија

ДОСТА ВАНДАЛИЗМА И ПЉАЧКЕ! Аида Ћоровић у отвореном писму Вучићу: Мој град умире због свега што ради ваш БАХАТИ ПУЛЕН!

„Важно је да знате да неки бахати, цинични и безочни људи силују мој град, силују нашу заједничку имовину, наше наслеђе, баштину и традицију. И важно је да знате да та силеџијска камарила припада кругу Ваших нових санџачких пулена и сарадника и да им тај статус даје крила и подстиче на сваколика силеџијства“, само је део отвореног писма, објављеног данас у „Блицу“, које је Аида Ћоровић, НВО активисткиња из Новог Пазара упутила премијеру Србије Александру Вучићу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Њено писмо преносимо у целости:

Уважени председниче Владе, знам да сте јако заузети последњих дана (али када Ви нисте заузети, уосталом?!), видим да се, као на покретној траци, смењују различите афере и догађаји и да наша стварност све више подсећа на подивљали карусел који се све луђе и брже окреће, уништавајући све пред собом. Знам да Вам моје отворено писмо најмање треба у овом тренутку, али немам другог избора, немам другог начина да дођем до Вас, не умем другачије да скренем пажњу на оно што ме јако боли и вређа последњих месеци или дана.

А важно ми је да чујете шта имам да кажем, важно је јер није мој лични проблем. Важно је да знате да неки бахати, цинични и безочни људи силују мој град, силују нашу заједничку имовину, наше наслеђе, баштину и традицију. И важно је да знате да та силеџијска камарила припада кругу Ваших нових санџачких пулена и сарадника и да им тај статус даје крила и подстиче на сваколика силеџијства.

Дакле, у центру Новог Пазара, на већем делу градског трга, на власништву свих који су живели и свих нас који живимо у овом граду, ниче Вавилонска кула, ниче гадни мастодонт који, без скрупула и срама, подиже бивши главни муфтија, садашњи посланик и председник скупштинског Одбора за образовање Муамер Зукорлић, по сопственом казивању – Ваш пријатељ и сарадник.

Вероватно не знате, а сумњам да Вас је то и занимало, зграда коју је овај сеоски разбојник запосео и претворио у зграду Факултета за исламске студије судски је пре неколико година враћена законском власнику (трговинско предузеће „Унипром“). До враћања власницима никада није дошло, полиција је у више наврата избегла да пружи асистенцију, а сеоски разбојник је, у свом мегаломанском стилу, почео да шири отету зграду. Бесправно, наравно! И можда би се још некако прогледало кроз прсте, ето, ради се о образовној институцији, па још се у њој изучава ислам.

Можда, да се не ради о отимању градског трга за изградњу кафана, у чему, уз најбољу вољу, не видим ништа исламско, до огољеног разбојништва, вандализма и пљачке. Али видевши да му добро иде отимачина, сеоски разбојник иде даље у својим наканама да отима, па је пре два месеца отпочео с градњом дивљег објекта око читаве зграде која је, подсећам, пре неколико година требало да буде враћена правом власнику. По пресуди Врховног суда Србије. С нарастањем тог канцера умире мој град, председниче Владе, умире лагано и болно, а ми, посрамљени и ужаснути, ћутимо. Понижени и уплашени, моји суграђани говоре испод гласа; страх је видљив скоро голим оком, густ и слузав.

Но, то није све, председниче Владе, није све! Ваш нови пулен, бивши главни муфтија, садашњи народни трибун и посланик, председник скупштинског Одбора за образовање, пре неколико година, између осталог, узурпирао је Новопазарску бању, једини активни хамам у Србији, колико ми је познато, грађевину с половине XВИ века, културно добро и споменик културне баштине, кажем, узурпирао је Ваш пулен, уз помоћ своје братије, срушио куполу, а онда, под изговором да се ради о вакуфнами, оградио, присвојио и почео да прави „луксузни спа центар“. Но, изгледа да се некоме ова идеја баш и није учинила сувислом, па смо сви чекали дозволу несретног Завода за заштиту споменика у Краљеву да би се отпочело с реконструкцијом. Некако превише коинцидирајуће, после пар годиница ћутања, Завод почетком године даје дозволу, бања убрзо добија ново рухо.

Ових се дана водила полемика, уважени председниче Владе, везано за акредитацију Интернационалног универзитета, приватног власништва Вашег новог пријатеља, и многи су ме питали зашто не реагујем па некако осећам обавезу да појасним ту работу. Чини ми се да је важно да знате да Ваш нови сарадник није сам и једини одговоран што је власник једне исфолиране и бесмислене кобајаги школе, направљене искључиво и једино с циљем да се узимају паре. Дакле, одговорност деле и сви они који уписују своју децу јер знају да кад плате, неће бити палих испита, а дипломе, мастери и докторати ће се делити шаком и капом све док се дају новци. И зато, ако моји суграђани и остали желе да им деца излазе фабриковано неписмена, онда ја немам права да дижем глас.

Али зато не могу и нећу да оћутим ово што Ваш сарадник и пријатељ ради, уважени председниче Владе, не могу и нећу јер ми ни образ, али ни дуг према оцу и амиџи то не дозвољавају. Њих двојица, са још неколико сарадника, њих двојица, први санџачки инжењери и визионари, били су бедеми и брана оваквим и сличним дивљаштвима. Не могу и нећу да ћутим зато што знам да ћемо једном ми данашњи бити заувек бивши, а да ће се наши животи мерити оним што смо за живота урадили. Или нисмо допустили да буде урађено! Ваш цинични пулен изрече и то да ће он порушити све што је бесправно изградио ако то ураде и други. Он очигледно не разуме, није способан да разуме да је његова одговорност већа од свих, да је његово место и улога значајнија од других и да је, сходно томе, он тај на кога се сви остали угледају.

Зато Вас молим, уважени председниче Владе, да не учествујете у черечењу и мучком убијању наше историје, јер једном, не тако далеко у будућности, само та историја, ти зидови, ти споменици, биће једини траг да смо живели овде. Молим Вас, не дозволите то…

Извор:Блиц.рс