Издвајамо Србија

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ: Запад пали Балкан, креће великоалбанска експанзија!

Западни центри моћи свесно раде на уношењу хаоса на простор Балкана, а неки међународни фактори су заинтересовани да се поједине балканске земље не развијају самостално, изјавила је главни и одговорни уредник Фонда стратешке културе Ана Филимонова.

Филимонова је на регионалном безбедносно-политичком форуму у Београду под називом „Актуелни проблеми, нови изазови и претње у безбедносној сфери балканског региона“, истакла да неко омета слободан и независан развој балканског региона.

– Криминализација, пре свега државног апарата, а још тачније безбедносних служби, представља неопходан услов за хаос ниског и средњег интензитета на неком простору. Очигледно је да таква спрега постоји у појединим земљама на Балкану – нагласила је Филимонова.

Она је упозорила да је на Балкану у току стварање услова за „клизање у пропаст“, а као безбедносне изазове истакла је наоружавање Хрватске, оживљавање усташтва, наранџасте револуције и одвлачење пажње бесконачним медијским кампањама, које прикривају стварне процесе.

– У току су криминализација и милитаризација, наоружавање региона, а ову годину дефинише једна опасна појава – оружане снаге такозване Републике Косово – каже Филимонова.

Она је додала да самопроглашено Косово има споразум са Албанијом и да, у случају уједињења ове две армије, постојати озбиљна претња од великоалбанске експанзије.

– Осим тога, армија самопроглашеног Косова већ сада спроводи веома опасне војне вежбе са војним снагама Хрватске, БиХ и Црне Горе, а све под вођством команде америчке војске у Европи – рекла је Филимонова.

Незнање и необавештеност становништва су, како је истакла, основни капитал оних који спроводе наведене процесе.

– Оваква конференција, посвећена безбедносним питањима, изазовима и одговорима, јесте својеврстан противотров за незнање, неразумијевање тих експлозивних процеса који сада угрожавају балкански регион – поручила је Филимонова.

Организатори Форума, на којем учествују многи стручњаци из области безбедности, су Фонд стратешке културе из Москве и Представништво Републике Српске у Србији.

Извор: Срна