Србија

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ!Европи и Балкану прети хаос!У Србију ће нагрнути милион избеглица

Србија се налази пред новим ударом мигрантске кризе! Око милион избеглица нагрнуће ка Европи преко наше земље, упозоравају стручњаци
Уколико Европска унија у октобру не укине визе Турцима, турски председник Реџеп Тајип Ердоган испуниће своје обећање и послати милионски стампедо са избеглицама ка земљама Европске уније, објашњава за Информер Мирослав Лазански, војни аналитичар.
Ловци на мигранте
– Чека нас „врућа“ јесен када је у питању мигрантска криза, а на то указује и нова одлука Мађара да на границу са Србијом пошаље 3.000 специјално обучених и до зуба наоружаних „ловаца на мигранте“. Свака земља има пуно права да свим силама штити своју границу и да у свом дворишту ради шта хоће. Ми треба да гледамо себе и да урадимо оно што је најбоље за Србију – истиче Лазански.
Он каже да је турски државни врх Европској унији послао јасну поруку – или ћете увести визну либерализацију за грађане Турске или ће Анкара једнострано ревидирати споразум о мигрантима и пустити их да нагрну ка Европи.
– Ако Европска унија у октобру не укине визе Турцима, турска власт неће седети скрштених руку и предстоје нам озбиљни проблеми са мигрантима! Мислим да већ сада морамо осмислити стратегију за чување границе и почети да штитимо интересе наше државе. Иако на границама већ имамо одлично опремљену војску и полицију, у новонасталој ситуацији број тих људи би се морао повећати, као и дневнице за које они раде како би их што боље стимулисали – наглашава Лазански.
Са њим је сагласан и стручњак за безбедност Зоран Драгишић. Он каже да Србија због мађарске блокаде не сме постати логор за мигранте и да зато морамо побољшати систем чувања наших граница.
Колико ће миграната стићи у најављеном таласу у октобру, то још нико са сигурношћу не може да предвиди. Али замислите да нам стигне и 100.000 људи, шта ми да радимо с њима? Иако смо до сада свим земљама на балканској рути одржали час из хуманости, ми просто немамо могућност да се бринемо о свим људима који би остали на нашој територији због мађарске блокаде. Ипак, сигуран сам да ће наше власти у наредном периоду предузети све потребне мере и да ћемо увести много бољи и јачи систем чувања границе од „мађарских ловаца – истиче Драгишић.
Добросуседски обичаји
Стручњак за тероризам и професор ФПН Драган Симеуновић каже за Информер да ће најновији потези Мађарске сигурно бити део међудржавних разговора са Србијом, јер нико не воли када му неко гомила наоружање на његовој граници.

– Граница је увек још нечија, и у овом случају није само мађарска. Право је Мађара да на свој страни организују безбедност у складу са својим законима, али за погранична подручја и саму границу важе другачија правила. Међународно право и добросуседски обичаји у том случају налажу да се потези вуку договорено, јер је то увек најбоље решење. За сада је важно да наша полиција и уопште органи безбедности раде онако како то налаже наша Влада – истиче Симеуновић.

Извор:Информер