Издвајамо Свет

ДУТЕРТЕ ОПЕТ ВРЕЂАО АМЕРИКАНЦЕ: Ако ви „мајмуни и глупани“ нећете да ми продате оружје, Путин хоће!

Председник Филипина Родриго Дутерте се поново наљутио на САД, односно Стејт департмент, због њихове одлуке да откажу уговор о продаји наоружања за полицију Филипина. Одговорне за ту одлуку Дутерте је окарактерисао као „мајмуне“ и „глупане“.

При избору речи како би окарактерисао одређене америчке државне службенике, председник Филипина се баш није либио: Барака Обаму је већ назвао „кучкиним сином“, а амбасадора САД у Манили „педером“.

„Та реторика не одговара реалним односима између две државе“, рекао је у среду званични представник Стејт департмента Џон Кирби. Он је додао да су „САД без обзира на речи Дутертеа усмерене на јачање добрих односа са Филипинима“. Ипак, да ли су Филипини, тачније њихов председник, заиста усмерени на одржавање добрих односа са САД?

Дутерте је много пута изјављивао да има намеру да спољну политику своје земље преоријентише и да поништи уговор о сарадњи у сфери одбране са САД. Истина, те намере су у мањој или већој мери како представници филипинске администрације, тако и сам председник, демантовали. Ипак, јасно је да је председник искрено привржен идеји развоја вишесмерног политичког курса, стварањем савеза са Кином, где је већ боравио у посети, или доласком у Русију, где планира да се састане са председником Путином.

„Ако се овде не ради само о реторици, онда је то озбиљан преокрет ка балансираној политици, која није оријентисана само на сарадњу са САД, већ и на активније заједничке активности са Русијом и Кином“, сматра политички експерт Руског института стратешких истраживања Владимир Сведенцов.

И случај са оружјем Дутерте је објаснио врло директно: „И Русија и Кина изразиле су спремност да продају оружје Филипинима. Руске дипломате су ми говориле да у Русији има све што је нама неопходно.“ Према мишљењу руског политиколога Петра Цветова, ако би Русија указала помоћ Филипинима у јачању њихове борбене способности, то би могло да буде важан моменат у сарадњи две државе.

Руска наменска индустрија је већ много пута до сада филипинским званичницима представљала своје авионе, хеликоптере, ракетне комплексе. Ипак, до сада није било позитивних одговора, јер су Филипини ипак били оријентисани на војну сарадњу са САД. Време ће показати да ли су Дутертеове изјаве о намери да оружје убудуће купује у Русији само празне речи или добро промишљен програм.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2016.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930