Издвајамо Србија

ЕПОХАЛНО ОТКРИЋЕ- Бошњачки академик: „Вучић и Срби из БиХ пореклом су Власи“

Професор историје и члан Бошњачке академије наука и уметности (БАНУ), Ибрахим Пашић устврдио је да у БиХ све до средине 19. века није било Срба те да су сви који се данас изјашњавају као припадници тог народа, заправо – Власи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Своје “епохално откриће” Пашић је недавно објавио у бројним бошњачким екстремистичким медијима, који наводе да је овај “научник” успео да докаже да чак и актуелни премијер Србије Александар Вучић нема појма о свом правом, “влашком пореклу”.

– Изворно етничко порекло Влаха је романо-влашко и арбанашко. Били су равноправан део производне класе у доба босанске краљевине. Како православља није било у Босни до доласка Османлија, данашњи православци, алиас, данашњи Срби, искључиво су влашког порекла. Јасно је да данашњи Срби нису историјски народ ове земље. Премијер Србије Александар Вучић старином потиче из села Чипуљићи код Бугојна. То је влашко село некадашњих калајџија – тврди Пашић.

У покушају да разоткрије строго чуване историјске “тајне” и “завере” којих се не би постидели ни најбољи писци научно-фантастичних романа, овај бошњачки академик “открива” да је за наводни конвертизам Влаха у Србе у БиХ крива “великосрпска политика и православна црква”.

Коначни резултат ове “вековне завере”, према Пашићу, јесте стварање Републике Српске?!

– Да би босански Власи постали Срби, у Сарајеву је 1863. године основано тајно друштво за искорењивање назива Влах, а увођење назива Србин. Основали су га и водили српски попови, трговци и учитељи. Друштво је нужно деловало тајно, из разлога што би јавно промовисање и увођење у етничку номенклатуру назива Србин недвосмислено указивало на политички мотивисану србизацију босанских православаца и на територијалне претензије Србије према БиХ. Преименовање босанских Влаха у Србе потекло је од других, односно, од политички мотивисаних Србијанаца у контексту србизације БиХ, чија је последња политичка последица стварање савремене Републике Српске – закључује Пашић.

Коментаришући “открића” бошњачког колеге, српски историчар Предраг Лозо за “ЕуроБлиц” каже да му је Пашићева суманута теорија добро позната јер се, како истиче, ради о тезама које су још крајем прошлог века промовисали идејни творци усташтва Анте Старчевић и Иво Пилар.

– Квазинаучна теорија о Србима као “влашким дошљацима” и “уљезима” у БиХ и Хрватској представљала је увод у усташки геноцид. Разумљиво је да исламизовани Срби у БиХ, у настојању да изграде свој нови национални идентитет, покушавају да изврћу историјске чињенице и измишљају ствари које се никад нису догодиле. Посезање за давно одбаченим расистичким теоријама је класичан жалосни пример таквих настојања – каже Лозо.

Језик “Добрих Бошњана”

У тексту у којем “открива” порекло Срба у БиХ Пашић, између осталог, тврди да су средњовековни Власи “прихватили босански језик и културу од Добрих Бошњана”. Лингвиста Милош Ковачевић истиче да је и ова Пашићева теза потпуна бесмислица.

– Волео бих да ми наводни потомци “Добрих Бошњана” покажу макар један средњовековни текст из Босне који није био написан српским језиком. Повеље босанских владара редовно су се завршавале с потписом “краљ Срба”, док се Босна једино помињала као географски појам – каже Ковачевић.

Извор:Блиц.рс