Издвајамо Свет

ЕРДОГАН СЕ ПОВУКАО ПРЕД РУСИЈОМ: Његов кабинет опозвао претњу да ће турска армија свргнути Асада!

ЗВАНИЧНА Анкара данас је у доброј мери „испумпала“ и опозвала изјаву Реџепа Тајипа Ердогана да је турска армија ушла у Сирију са задатком да свргне њеног председника Башара Асада.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вероватно је то учинила под притиском онога са чиме се суочила преко канала тајне дипломатије. Пре свега са необјављеном реакцијом Москве и Техерана.

Било како било, „извор из кабинета председника Турске“ указао је да Ердоганове речи о свргавању Асада не треба схватати буквално:

„Председникову изјаву заиста не треба схватати буквално. Надам се да ће неразумевања која су се у вези са њом појавила бити брзо отклоњена“.

Додао је да Ердоганову изјаву јавно могу коментарисати само он лично или други највиши државни функционери.

„Извор“ је – уверени су посматрачи у Анкари – имао у виду пре свега негативну реакцију руског државног врха.

Јавна реакција Кремља била је формално више него суздржана, али опомињућа.

Дмитриј Песков, портпарол Владимира Путина, рекао је само ово и оволико: „Кремљ је затечен речима председника Турске о свргавању Асада“.

Шефови дипломатија Турске и РФ – Мевлут Чавушоглу и Сергеј Лавров – срешће се сутра у Аланији и не треба сумњати да ће „свргавање Асада“ бити главна тема разговора.

Поготово што су се појавиле вести да су се сиријска армија и одреди њеног савезника – Сиријског националног отпора – већ сукобили са филијалом турске армије (Слободном сиријском армијом) и да су ту протурску паравојску избацили из насеља Азрак које се налази само пет километара западно од Ел-Баба за који почиње пресудна битка.

Ел-Баб контролише Исламска држава, али Турска и САД желе да онемогуће сиријску армију да врати тај важан град под власт Дамаска.

Није случајно што сиријски војни аналитичари опомињу Анкару да ће је намера да свргне Асада увести у рат са Русијом.

Сиријски војни врх је једнако одлучан и додатно охрабрен тиме што су његове снаге ушле у нова три кварта источног Алепа – Халванију, Сукн-еш-Шабаби и Шаар.

А истовремено су почеле артиљеријски напад на позиције Ал Каиде и њених савезника и сателита у дистрикту Беб-Нејраб на југоистоку Алепа кроз који пролази пут према међународном аеродрому сиријског мегаполиса.

Ситуација је утолико повољнија за владине снаге што део терориста из квартова Ес-Сукари и Ел-Амирија сигнализира да је спреман да положи оружје и напусти град.

На напуштање Алепа не помишља – бар засад – само Џебхат ан-Нусра (Ал Каида). Напротив.

 

Извор: факти.орг