Издвајамо Србија

Ево ко финансира медије и НВО у СРБИЈИ…

Н. С, (34), финансијски стручњак који је посредовао у исплатама, открива ко су све страни плаћеници. Недељник ‘Време’ само у једној транши од британске владе добио 3.945.692 динара. НВО ‘Црта’ добила више од милион евра, Јелени Милић странци дали 342.000 долара и 110.000 евра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бројни српски утицајни медији и невладине организације добијају десетине и стотине хиљада евра из иностранства само да би константно изазивали политички хаос и нестабилност у Србији!

Ово тврди Н. С. (34), финансијски стручњак преко кога су у последњих неколико година у Србију, углавном са Запада, стизале милионске уплате. Наш извор је посредовао у такозваном пројектном финансирању медија и НВО у Србији, а после најновијег политичког заплета и најава политичких убистава одлучио је да нам се јави и све исприча. Н. С. је доставио и документацију која доказује све наводе.

Глуме поштење

Саговорник каже да му је мука више да у јавности гледа „стране плаћенике“ како глуме независне интелектуалце и слободне новинаре.

– Пре неки дан сам на једној телевизији гледао главног уредника недељника „Време“ како Србима држи лекције из морала и поштења, а лично сам учествовао у трансакцији априла месеца ове године када му је британски Форин офис (Министарство спољних полова, прим. ур.) уплатио тачно 3.945.692 динара! Званично, то је било на име неког пројекта, а истина је да су они тако плаћени да раде против државе и Владе Србије – почиње своју причу Н. С. Он каже и да је фебруара ове године посредовао у пребацивању „Времену“ више од 103.000 евра са једног приватног рачуна у Белгији.

– У питању је рачун у Уникредит банци са кога је на име „донација и помоћи“ недељнику „Време“ уплаћено тачно 103.819 евра. Не знам ко је тачно власник рачуна, али колеге из Белгије су ми рекле да је то рачун Мирослава Мишковића – наводи наш саговорник. Према његовим речима, највише „страних пара за хаос у Србији“ уплаћује се преко такозваних проточних бојлера, невладиних организација које званично добијају новац за пројекте за праћење избора, унапређење људских права…

– Један од најбољих примера такве праксе је НВО „Црта“, која званично прати изборе, а заправо служи за прослеђивање пара активистима који стоје иза протеста као што је на пример „жута патка“. Та „Црта“ је од 2014. до 2016. добила тачно 105.903 евра, 34.613 шведских круна и чак 995.387 америчких долара! Њима паре директно шаље чак и Стејт департмент! – набраја наш саговорник.

Плаћена хистерија

Како сазнајемо, поред НВО „Црта“, велике паре са Запада добио је и „Центар за евроатлантске интеграције“, чији је шеф Јелена Милић, али и такозване новинарско истраживачке организације попут БИРН-а, ЦИНС-а, КРИК-а…

– Само НВО Јелене Милић добила је више од 342.000 долара и 110.000 евра – наводи наш саговорник, и наглашава да се донације са Запада драматично увећавају у последњих годину дана.

– Те уплате су у директној вези са силним аферама и медијском хистеријом! Странци директно плаћају да се изазива нестабилност у Србији – тврди наш саговорник, чијим ћемо наводима и подацима наставити да се бавимо и у наредним данима.

Званично, нико јуче није хтео да коментарише наша сазнања. На питања нису одговарали ни прозвани медији и НВО. На другој страни, Марио Спасић из „Савета за мониторинг“ сматра да би држава требало да уведе ред у финансирање медијских садржаја из иностранства.

– Преко одређених медија странци врше притисак на владу и остале државне структуре зарад остваривања сопствених циљева, интереса и профита. То би морало да буде потпуно транспарентно! – истиче Спасић.

Само одабранима

Аналитичар Владимир Вулетић напомиње да САД, као и још неке државе, имају различите програме помоћи и подршке медијима широм света.

– Мада ти програми формално не обавезују примаоце помоћи ни на какву врсту лојалности, јасно је да фактички на будућу помоћ не могу рачунати они који не шире вредности и идеје које су у складу са америчком политиком. Управо подршка медијима и другим културним установама представља најважнији вид јачања њихове меке моћи – закључује Вулетић.

Сорош у Србију „уложио“ четири милиона евра!

Злогласни амерички тајкун Џорџ Сорош, одговоран за обојене револуције на истоку Европе и крвави рат у Украјини, само је од 2011. до 2014. разним НВО, новинарима, мањинским и ЛГБТ организацијама, али и судијама, тужиоцима и факултетима у Србији исплатио тачно 391.940.146 динара, по тадашњем курсу – скоро четири милиона евра!

Највише пара Сорош је исплатио за пројекте који су директно усмерени против премијера Александра Вучића. Највише пара добили су ЦЗКД Борке Павићевић (2.242.776 динара), „Хелсиншки одбор“ Соње Бисерко (2.228.400), ФХП Наташе Кандић (1.466.100) и Медија центар НУНС Вукашина Обрадовића (5.689.125 динара). Ту су и Фондација „Ана и Владе Дивац“ (2.633.638), Фонд Б92 Верана Матића (2.001.250), АНЕМ (3.956.225), „Пешчаник“ (1.297.400) и ЦАС Јелене Милић (2.508.400). Значајне „грантове“ добили су и опозициони недељник „Време“ и дневни лист „Данас“.

 

Извор: Информер