Издвајамо Свет

ЕВРОПСКА УНИЈА НА ИВИЦИ ПРОПАСТИ

Застава ЕУ (фото:Јутјуб)

Бивши председник Европске комисије Романо Проди упозорава да ЕУ мора да пази да не потоне, указујући да је ризик велики, пре свега јер се Европа сама блокира и парализује.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Он је, у интервјуу бечком дневнику „Стандард“ рекао да годинама сви расту више од ЕУ, и да годинама Унија више нема спољнополитичку улогу.
У случају Брегзита, како каже, потпуно је несхватљиво како се Европа опходи према том питањем, јер постоји потпуно нејединство да ли преговоре треба одуговлачити или брже деловати.

„У принципу је референдумом Британаца додат још један фактор несигурности за Европу. Морамо веома пазити да не потонемо, већ да увек главу некако држимо изнад воде“, поручује Проди.
До пре 12 година је ЕУ била творевина која је постајала све већа и значајнија, приметио је, подсетивши на ширење, увођење евра, и напоре око заједничког Устава.

Проди истиче да је пад почео са одбијањем споразума ЕУ након референдума у Француској маја 2005, а након тога и у Холандији.
„Све до тог тренутка је Европа била нада света“, критички се осврнуо некадашњи италијански премијер.
Он сматра да постоји дубока криза демократије, јер су владе заинтересоване само за краткорочне прогнозе и делују као да ће већ идуће недеље бити избори, што је главни проблем с којим је конфронтирана ЕУ.

Према његовим речима, раније је било могуће у прве две године изневерити бираче, јер је било потребно доносити потребне одлуке, након којих су уследили позитивни ефекти с којима је било могуће изаћи на изборе.
„Данас политика, као што је била немачког канцелара Хелмута Кола, који је веровао у евро и поред отпора грађана, више није могућа. Недостаје храброст, али и способност да се нешто прогура“, уверен је Проди.

Он је истакао да су референдуми добра ствар, али само ако се ради о великим питањима, али не и ако се ради о појединачним интересима или проблемима техничке природе.
С тим у вези је оправдао одлуку италијанског премијера Матеа Ренција да одржи референдум о реформи Устава, додавши да закон то и предвиђа, јер план реформе није добио двотрећинску подршку у парламенту.

Такође је оценио да је референдум политизован, и да су његове намере искривљене, као што је то био случај у Француској 2005..
Проди се залаже за развој Европе у неку врсту федералне републике, али не по америчком моделу.
Чланство Турске у ЕУ према његовој оцени било би веома тешко, посебно што Анкара тренутно ради на томе да постане регионална сила, што је не чини компатибилном са европском идејом.

 

Извор: Танјуг