Издвајамо Србија

ГЕНЕРАЛ СТОЈАНОВИЋ: Скандалозно је да председник Николић не верује својим службама, влада би морала да падне у том случају!

Скандалозно је да Томислав Николић, председник Републике и председник Савета за националну безбедност, тврди да не верује својим службама безбедности и да чак страхује да га оне прислушкују.

Да ли то председник тврди да је немоћан да уведе ред у службе безбедности. Коме се то председник жали и коме упућује поруку, премијеру у чијој су надлежности службе, или нацији. Како грађани треба да се осећају, када председник не верује својим службама? Уосталом, свуда у свету би влада одмах пала уколико би председник државе рекао да не верује својим службама, каже за Данас Момир Стојановић, бивши директор ВБА и бивши председник скупштинског Одбора за контролу служби безбедности, коментаришући Николићеву тврдњу да из служби безбедности није добио било какав извештај о случају оружја у Јајинцима, као и да извештаји нису стизали ни раније када је његова безбедност била угрожена.

Стојановића интересује и због чега председник Николић заједно са премијером из служби није одстранио оне који злоупотребљавају службена овлашћења и зашто председник не инсистира на професионализацији, већ је подуже на сцени партизација служби.

„Ако им је циљ ово друго, да на чело служби доведу лојалне и сервилне партијске чиновнике, а не искусне професионалце, онда не би требало бар свакодневно да их деградирају и таблоидизирају“, каже Стојановић. Он подсећа да је руководећи кадар служби безбедности поставила ова власт, и да је одавно било јасно да Александар Ђорђевић, директор БИА, погрешио дошавши на чело ове службе, јер није човек из струке.

Он напомиње да се ових дана чуо са пријатељима из БИА који су му рекли да је на делу подела на два клана и да је ова организација дошла у ситуацију да сваки партијски чиновник може да дође у БИА и да од директора тражи свашта, иако је његов превасходни задатак да штити виталне интересе државе, а не партије на власти. Стојановић подсећа да је као председник скупштинског Одбора за контролу служби безбедности предлагао обједињавање служби безбедности и обавештајних служби које би све деловале преко Републичког истражног бироа, али да су га сви глатко одбили, и председник и премијер.
„Најчудније од свега ми је што председник Србије преко медија поручује да је забринут за безбедност премијера Вучића, као да живе у две државе и као да му ту своју забринутост није могао да каже у непосредном контакту. Али то је тако јер се председник окружио сервилним и некомпетентним саветницима“, напомиње Стојановић. Он додаје да би ти саветници помоћ требало да затраже од Одбора за контролу служби безбедности.

Шешељ тражи правилник за контакте са амбасадама

„Због чега премијер Србије Александар Вучић дозвољава Томиславу Николићу да лицитира око евентуалних смена у службама безбедности Србије и цивилним и војним када то није у његовој надлежности, када је то искључиво у надлежности Владе. Поготову то није у надлежности Николића, који је чим је преузео дужност председника Републике направио скандал у јавности изневши тврдњу да њега службе безбедности прислушкују и прате“, рекао је јуче у Скупштини Србије у делу седнице посвећене посланичким питањима Војислав Шешељ, посланик и лидер Српске радикалне странке. Он је напоменуо да су службе безбедности демантовале председника Србије да су га прислушкивале, већ да су прислушкивале безбедносно интересантне особе из сфера криминала и да су тако открили да Николић са њима ступа у контакте.

Шешељ је навео и да је сазнао да су неки министри имали контакте са „безбедносно интересантним лицима, и уместо да одговарају због тих контаката, криве су службе“. Он је упитао зашто није правилник о контактима министара са страним амбасадорима с обзиром да „министри више времена проводе у амбасадама него у влади“.

Чека се избор новог шефа Бироа за координацију служби безбедности

Иако Закон о основама уређења служби безбедности предвиђа да је рад служби безбедности, између осталог, под демократском цивилном контролом Народне скупштине али и јавности.

Народна скупштина и јавност понајмање имају тачне информација о тренутном раду и евентуалним слабостима у раду служби, као и о безбедности премијера с обзором на то да је у близини породичне куће председника владе у Јајинцима и куће њему блиских људи пронађено оружје разорне моћи. Седница скупштинског Одбора за контролу служби безбедности отказана је, уз пуно одобравање посланика владајућих странака, јер је председник Одбора закључио да је потребно више времена за комплетан извештај о угрожавању безбедности премијера Александра Вучића и његове породице. Када ће и да ли ће грађани и посланици бити информисани нико са сигурношћу не може да каже.

Јавност може да збуни и нова најава председника владе да ће или бити смењен са чела Бироа за координацију служби безбедности или дати оставку, као и непотврђене информације о сменама или оставкама челних људи у безбедносним службама због пропуста у раду.

„Више сам веровао у одређене способности појединих људи него што их они имају“, рекао је Вучић, додајући да неко није одрадио свој посао и зато ће бити одређених промена. Према његовим речима, на челу Бироа није успео да у потпуности уради све што је хтео.

Он је за РТС рекао и да је ситуација озбиљнија него што је мислио не дајући образложење у циљу истраге. Иако су председник државе Томислав Николић и премијер разговарали о овој ситуацији, засад је непознато да ли ће се председник одлучити на то да смени Вучића са места координатора служби безбедности, јер га према Закону он и поставља, и да ли ће заиста и када Вучић са тог места отићи, с обзиром на то да је и раније тај корак најављивао.

Из кабинета председника Николића (који је у посети Катару) јуче нисмо добили одговор на питања када ће поново разговарати с премијером о безбедносној ситуацији и пропустима у службама, хоће ли сменити Вучића и има ли за то основа, хоће ли, ако Вучић више не буде обављао дужност секретара Савета за националну безбедност, поставити на то место особу која би на дневном нивоу могла да се бави тим послом, а пре свега професионалца и да ли правовремено добија информације о безбедности у земљи.
Ни у премијеровом кабинету нису одговарали на питања када би он могао да се повуче са места координатора служби.

У јавности се спекулише да би уместо Вучића на ту функцију Николић могао да постави Братислава Гашића, бившег министра одбране и блиског премијеровог страначког сарадник

Медији су објавили и да је директору БИА Александру Ђорђевићу и шефу ВБА Петру Цветковићу јуче истекао рок за подношење извештаја о свим активностима везаним за проналажење оружја у Јајинцима и на Новом Београду. Није се искључивала ни могућност да обојица поднесу оставке. Нејасно је и да ли ће се одговорност тражити у раду шефови београдских центара БиА и ВБА. То се до закључења овог издања Данаса није догодило.

Између осталог, у Закону пише и да се надзор над радом служби безбедности заснива и на обавези служби безбедности да информишу јавност о извршавању својих задатака, у складу са законом као и на дужности носилаца надзора над радом служби безбедности да обавештавају јавност о резултатима надзора. То се од суботе 29. октобра не дешава.

 

Извор: Данас

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2016.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930