Издвајамо Србија

ГОТОВО ЈЕ – ПОТПИСАНО У БРИСЕЛУ! Војска Србије постала део борбених снага ЕУ!

Фото: Јутјуб

У Бриселу је данас потписана нота о приступању Србије техничком споразуму о успостављању борбене групе Европске уније „Хелброк“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ноту су, како је саопштило Министарство одбране, потписали начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и његов грчки колега адмирал Евангелос Апостолакис.

Министарство одбране исказало је спремност да у борбеној групи „Хелброк“ учествује са водом војне полиције, тимом за цивилно-војну сарадњу и са до пет штабних официра у команди снага борбене групе.

Нота ће ступити на снагу када је потпишу представници држава учесница ове борбене групе, коју предводи Грчка, и у чијем саставу су припадници војски Бугарске, Кипра, Румуније и Украјине.Генерал Диковић је истакао да је потписивањем ноте омогућено пуноправно укључење снага Војске Србије у ову борбену групу, што уједно представља још једну потврду привржености Србије Заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици ЕУ.

Начелник Генералштаба Војске Србије је данас у Бриселу учествовао на панелу „Мисије за обуку и саветодавне мисије“ одржаном у оквиру састанка Војног комитета Европске уније.

На панелу су учешће узели и начелници генералштабова Албаније, Босне и Херцеговине, Грузије, Малија, Мјанмара и Црне Горе, као и командант Афричке команде Оружаних снага САД.

Након панела, генерал Диковић је са председавајућим Војном комитету НАТО-а генералом Петром Павелом разговарао о безбедносној ситуацији на Западном Балкану, а састао се и са главнокомандујућим Армије Мјанмара старијим генералом Мин Аун Хлаином и генерал-мајором Робертом Магауаном, командантом операције Аталанта, у којој учествују припадници Војске Србије.

 

Извор: Танјуг