Издвајамо Регион

Хрватски министар одбране поносан на своје злочине!

Хрватски министар одбране Дамир Крстичевић изјавио је данас да је поносан на своје учешће у војним операцијама у БиХ оценивши да су оне донеле мир и слободу у тој земљи, преноси „Танјуг“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсетимо, Крстичевић је један од 16 генерала хрватске војске против којих је МУП Републике Српске подигао кривичне пријаве за ратни злочин над српским становништвом.

„Све друго за мене је политизација, односно покушај оних снага које никад нису желеле БиХ да те своје поразе претворе данас у победе, односно, све нас у нашој Хрватској да дестабилизирају и разједине. Ја им поручујем да у томе неће успети“, рекао је Крстичевић у хрватском граду Делнице.

Он је нагласио да је поносан на своје деловање и деловање припадника 4. гардијске бригаде те оценио да су војне операције хрватских снага у БиХ, попут операција Јужни потез и Местрал, биле како је навео „брилијантне“, преноси „Танјуг“.

Крстичевић се ни у једној реченици није дотакао жртава нити је показао да му је жао изгубљених живота:

„Ја сам служио Хрватској и данас је за мене част и понос бити министар одбране. Један сам од заповедника гардијских бригада и генерала победничке хрватске војске, према томе и данас служим својој Хрватској“, рекао је он.

Подсетимо, да је прије пар дана један од генерала ХВО оптужених за злочине у Орашју, Ђуро Матузовић, изјавио је да је за разне злочине крива хрватска војска јер су они били на врху командног ланца.

За злочине над српским цивилима у Купресу, Мркоњић Граду, Гламочу, Грахову, Босанском Петровцу, Санском Мосту, Дрвару, Јајцу, Босанској Крупи, Шипову, Кључу, Доњем Вакуфу који су у јесен 1995. починили Пети корпус Армије БиХ и хрватске снаге на чијем је челу био и Дамир Крстичевић још нико није одговарао, па ни хрватски министар одбране, који је изјавио да ће дати оставку ако то буде у интересу његове државе.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је недавно да Хрватска није спремна да се суочи са својом злочиначком прошлошћу те да је управо њихова реакција на хапшење бивших припадника ХВО доказ томе.

Извор: ИН4С