Издвајамо Србија

ХТЕЛИ ДА ПОДВАЛЕ РУСИМА! ЛУЧИЋ ПРВИ ОТКРИО: У луку Бар стигло замрзнуто месо из 1982. године, намењено за извоз у Русију!

БЕОГРАД- Управа царина Републике Србије је добила обавештење од Управе за ветерину Министарства пољопривреде и заштите животне средине да су дошли до информације да је у луку Бар у Црној Гори стигао товар замрзнутог меса из 1982. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Свим царинарницама је наложено да предузму мјере појачане контроле, како робног, тако и путничког промета са посебним акцентом на граничне и пограничне прелазе према Црној Гори, Македонији, БиХ, као и на административним прелазима према АП КиМ. На граничним прелазима пролазак товара живог или замрзнутог меса ионако није могућ, уколико исти не прати прописана исправа коју издаје гранична ветеринарска инспекција.

Уколико се, пак, ради о покушају кријумчарења, па товар без документације прелази преко алтернативних прелаза, потенцијални кријумчари ће се суочити са мобилним тимовима Одељења за сузбијање кријумчарења који спроводе тзв. дубинске контроле. Из Управа царина Републике Србије су навели да ће као и до сада учинити све што је у њиховој моћи да се спријечи било какав покушај угрожавања безбједности и здравља грађана, те ће свако месо које не испуњава законом прописане услове, а буде откривено током појачаних контрола, бити одузето и предато у надлежност инспекторима Управе за ветерину на даље поступање, као и до сада.

Нагласили су да су о постојању наведеног товара обавештени сви царински службеници, како они који се налазе на прелазима, тако и специјални мобилни тимови за сузбијање кријумчарења који ће појачати активности у дубини територије. Навели су ида поред препреке коју чини лично залагање и професионализам свих царинских службеника, Управа царина ће се ослонити и на најсавременију технику, попут мобилних скенера, захваљујући којима ће даља дистрибуција спорног товара бити додатно отежана.

Лучић упозорио јавност први

Председнички кандидат и председник покрета “Српски комитет 300“, познати књижевник и аналитичар – упозорио је јавност у ексклузивном интервјуу на локалној  телевизији “Плана“.

Он је у у обраћању скренуо пажњу на намере америчких извозника да униште свињарство и говедарство у Србији, преплављивањем српског тржишта месом старим преко 30 година, због којих је РФ блокирала извоз свињског меса Србији.

Лучић је открио детаље овог скандала и намера српских власти да оваквој роби омогући продор на руско тржиште користећи царинске привилегије са Руском Федерацијом.

Погледајте овај део емисије на 25ом минуту.

Он је у разговору за “Ослобођење“ потврдио да се ради о пошиљци сувог меса и пршуте из Аргентине, као и свињског меса из Драча, наводећи да одговорност за то сносе надлежне државне службе, које су за разлику од руских – затајиле.

“Наш покрет одговорно делује са циљем да заштити народ, државни органи увелико касне са овим инспекцијама, ја  сам ову информацију открио јавности крајем октобра, због чега сматрам да власти траба да сносе последице“, рекао је Лучић за “Ослобођење“.

Он је прокоментарисао покушаје Владе Србије да обмане Русију и злоупотреби привилегије трговинског споразума и позвао на одговорност првенствено председника, а затим премијера и надлежне министре.

“Дипломатски скандал је избегнут само ефикасним радом руских служби, али је овим потезом нанесена велика штета односима наших двеју земаља, због чега позивам Николића и челнике Владе Србије да се јавно извине Русији и поднесу оставке како не би угрозили даљу сарадњу и трговинску размену“.

Он је критиковао актуелне мере владе и поручио да српске власти морају више да улажу у домаћу пољопривреду и сточарству, као и да повећају извоз у земље Евроазије користећи већ постигнуте јако повољне споразуме.

“Србија не сме да пропусти прилику коју је добила од Русије и почне што пре са улагањем у сеоска газдинства, уколико би мене изабрали за председника,  то би био један од мојих првих потеза од који би гарантовали резултате и позиционирали Србију као водећу на том пољу.“

 

Извор: Телеграф.рс/Ослобођење