Издвајамо Свет

ИЗРАЕЛ У ПАНИЦИ – МОЛЕ ПУТИНА: Иран започео преговоре са Русијом о куповини најмоћнијег оружја!

Путин (фото:ЈуТјуб)

Након што је Техеран показао интересовање за куповину руског оружја и војне технике за суму од око 10 милијарди долара, Израел се обратио Москви са молбом да не продаје Ирану савремено оружје. Упркос томе, у Тел Авиву су свесни да су мале шансе да утичу на одлуку Русије у овом питању.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„То нас баш и не радује, али Руси не питају нас. Ми сa њима разговарамо и покушавамо да им објаснимо, али на крају свака земља делује у складу са сопственим интересима“, рекао је израелски министар обране Авигдор Либерман. Иранци су заинтересовани за руске тенкове Т-90, артиљеријске системе, борбене авионе и хеликоптере.

Преговори су још у току, и ако се две земље коначно договоре, оружје ће бити испоручено у року од неколико година, а прва испорука је планирана тек за 2020, након укидања санкција на продају оружја Ирану.

Шеф Комитета Савета Федерације за одбрану и безбедност Виктор Озеров истакао је да су до 2020. године такве испоруке могуће само уз сагласност Савета безбедности УН, али да би их ту, према његовом мишљењу, „блокирале САД и њихови савезници“. Такође, Озеров је рекао да је својевремено било задршки приликом испоруке руских система С-300 у Иран, али да је договор ипак испоштован.

Руске ракете су намењене за заштиту иранских нуклеарних постројења, а испоручене су након што је ступио на снагу нуклеарни споразум великих сила с Ираном, потписан у јулу прошле године.

Израел, који сматра Иран једним од својих највећих непријатеља, не верује да ће тај документ омести Техеран да оствари циљ и направи нуклеарну бомбу. Русија, с друге стране, с обе земље има добре односе и труди се да их учвршћује и јача.

На иранском острву Киш у Персијском заливу тренутно се одржава 8. Међународни авио-салон „Иран ер-шоу 2016“, који ће трајати до 19. новембра, а на којем учествује и руски холдинг „Хеликоптери Русије“. Руска акробатска летачка група „Руски витезови“ први пут учествује на овом међународном авио-салону. Руски пилоти ће, током трајања изложбе, свакодневно приређивати спектакл на иранском небу.

Руска компанија је овде представила своје вишенаменске цивилне хеликоптере средње и лаке класе — Ми-171А2, „Ансата“ и Ка-226Т у путничкој верзији.

Осим тога, Руси ће упознати своје актуелне и потенцијалне купце са својим системом услуга, који, између осталог, подразумевају и ремонт и модернизацију купљених хеликоптера.

 

Извор: rs.sputniknews.com