Издвајамо Србија

ЈЕФТИН МОРАЛ: Енглески новинар нервира Новака да би сачувао Ендију прво место!

Новинар енглеског Мирора Нил Меклин ушао је у сукоб са Новаком Ђоковићем на конференцији за медије после победе Србина над Домиником Тимом у Лондону.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Новак је преокренуо меч првог кола Завршног Мастерса у ‘О2 арени’ против Аустријанца, након чега га је дочекала непријатна ситуација на конференцији.

Меклин је желео да говори о Ђоковићевом изливу фрустрације који се догодио крајем првог сета, константно говорећи да је могао да га кошта суспензије.

Новинар листа је поводом тог догађаја написао колумну коју преносимо у целости:

Замислите Лионела Месија или Кристијана Роналда да шутну лопту у публику, а онда да изнервирано тврде да на конференцији за медије не би требало да буду питани о свом понашању.

Нешто еквивалентно томе урадио је Новак Ђоковић у недељу.

Други тенисер света послао је лоптицу према публици у ‘О2 арени’, а онда се лажно увредио када сам га упитао о томе да његови поступци лагано могу да доведу до тренутне суспензије.

Било који спортиста може показати фрустрацију у жару борбе – Ђоковић је у том тренутку изгубио тај брејк, пошто је спасао шест сет лопти – али се они обично покају после меча. Не и освајач 12 гренд слем титула. Чинило се да је „изнад свих“ када је упитан за своје поступке.

Проблем са Ђоковићем јесте што је то образац његовог понашања ове године, јер је бацао рекете у Риму и Ролан Гаросу. Када сам га први пут питао о томе, деловао је увређено и рекао: „Ви људи сте невероватни, увек бирате овакве ствари“.

Очигледан одговор је био: „Ти настављаш да се тако понашаш“.

Покушао сам да останем професионалан и само сам желео да одговори на питање о свом понашању на терену, што је на крају и учинио. Не бих понављао питање да је одмах одговорио.

Моја питања су имала великог одјека на друштвеним мрежама, почевши од бесних Ђоковићевих фанова, а потом и подршке од колега новинара и неких навијача Роџера Федерера. Тенис је спорт који изазива невероватну лојалност навијача.

Написати или изговорити нешто што се перцепира као контроверзно, аутоматски гарантује и изазива талас злостављања на друштвеним мрежама.

Ђоковић је пријатељ са бившим тенисером Пепеом Имасом који подстиче своје пратиоце да изражавају „љубав и мир“. Нисам много тога осетио прошле ноћи.

Након проблематичних неколико месеци, питања о подршци Имаса на Мастерсу у Паризу, Ђоковић је стигао у Лондон спреман на сукоб. Прво питање у петак, које је мој колега из „Сана“ поставио на конференцији на медије пре турнира, било је разумно. Упитан да ли ће се вратити у препознатљиву форму физички и психички, Србин је пукао: „Откуд вам то? Ја сам себи нормалан свакога дана“.

Не знам да ли Ђоковић мисли да британски новинари имају нешто против њега јер се такмичи са Ендијем Маријем за прво место на свету.

Британски медији постављају тежа питања – неки људи који пишу о тенису су мало више од ’групија’ на путовањима, али би иста питања била постављана Марију, Федереру или Надалу, уколико би се исто понашали.

Једино што сам желео је прича, а не само текст о форхендима и бекхендима.

Када је на врхунцу, мислим да је Ђоковић и даље најбољи играч на свету. Али његов пад од комплетирања гренд слема у јуну је прича сезоне – његово понашање на терену је део тог наратива.

Ако не жели да га питамо о избацивању лоптица у публику, онда то не би требало да ради.

Извор:Б92