Издвајамо Србија

ЈЕРЕМИЋ ХОЋЕ ДА ПРАВИ НОВИ ДОС КАКО БИ СРУШИО ВУЧИЋА?! Пола опозиције га не жели!

Вук Јеремић, после пораза у УН, кренуо је у јуриш на Андрићев венац.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да би то остварио жели да окупи лидере ДОС, са којима мисли да може да порази Александра Вучића и његовог кандидата на председничким изборима. Уз све, подршку има и од Запада, који је спреман да у рушење Вучића уложи чак 30 милиона евра.

Нужно зло

– Јеремић рачуна на демократе, на либерале, тадићевце, Радуловићеве… За рукав вуче и Жарка Кораћа, не постоји једна ниједна мала странка чију подршку не тражи – прича извор из опозиције.

Међутим, проблем је друга половина опозиције у којој су ДСС, Двери, Чедомир Јовановић и Зоран Живковић, који одбијају да стану иза њега.

Део посла је већ одрадио прошле недеље, када се срео са Борисом Тадићем и лидером покрета Доста је било. Ове недеље затворио је причу са противкандидатом Сашом Јанковићем.

– Са Шутановцем, Тадићем и Радуловићем лако је склопио договор за подршку. Противуслуга је да Јеремић подржи Радуловића на изборима за београдског градоначелника. Потом би заједнички кренули у рушење Владе и расписивање ванредних парламентарних избора. С друге стране, са Јанковићем још преговара у рукавицама. Обојица претендују на исту функцију, очекују подршку истих странака, па су више један другом испипавали пулс – наводи опозиционар једне опозиционе странке.

Додаје да је и њима „више мука од ДОС“.

– Нико нема добро искуство са ДОС! Имали смо 19 лидера, који су се међусобно уцењивали, пљачкана су предузећа у приватизацијама… Међутим, Јеремићу је то једина шанса да стане на црту Вучићу или његовом кандидату, а нама да останемо на политичкој сцени – каже саговорник.

Одували га

Подршка Јеремићу стиже и са запада.

– Новац није споран, битно је да Вучић падне испод 30 одсто. Кампања против Вучића већ је кренула и већ можете да видите текстове у којима Вучић није довољно Србин, али и истраживања која иду само на руку Јеремићу – открива саговорник.

Могућност сарадње и пре него што су сели за сто одбацили су ДСС и Двери, као и радикали, који су Војислава Шешеља одавно кандидовали за председничку трку.

– Ја сам већ у кампањи, разговарам са грађанима и прикупљам подршку за своју кандидатуру. Озбиљан сам председнички кандидат опозиције, за мене је губљење времена прича о заједничком председничком кандидату опозиције – рекао је Бошко Обрадовић, лидер Двери, којем је ДСС већ обећао подршку.

Јеремићу је „не“ стигло из ЛДП.

– ЛДП неће подржати Вука Јеремића као кандидата за председника Србије јер желимо председника који ће имати политичку одговорност, какву бивши министар спољњих послова није имао – поручио је Чедомир Јовановић.

Исти одговор стиже и из Нове странке Зорана Живковића, који подржава Сашу Јанковића.

– Вук Јеремић као евентуални кандидат за председника је немогућа опција јер он ни по ком основу не може да личи на кандидата проевропске опозиције. Јанковић ће имати моју подршку – рекао је Живковић.

Контактирали смо Јеремића како нам одговорио да ли су најаве медија тачне, али до објављивања овог текста одговор нисмо добили.

Извор:Србија Данас/Српски телеграф