Издвајамо Свет

КАД ХРВАТИ УМИСЛЕ ДА СУ СИЛА ПА СЕ КАЧЕ СА РУСКОМ ИМПЕРИЈОМ: Русија упозорила Хрватску да гледа своја посла!

Русија је позвала званични Загреб да Украјинцима не нуде искуства мирне реинтеграције, већ да се позабаве решењем сопствених проблема.

Ти проблеми су, како се наводи, везани за права Срба и других националних мањина у Хрватској.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Москва, наиме, сматра да су хрватски проблеми на том плану хронични.

То је објављено у саопштењу Канцеларије за информисање и медије руског министарства спољних послова, на званичној интернет страници и представља реакцију Москве на предлог премијера Хрватске Андреја Пленковића да Загреб Украјини пренесе властита искуства мире реинтеграције окупираних подручја.

Пленковић је тај предлог изнео током недавне посете Кијеву и он би се, према његовом мишљењу, могао применити на подручја источне Украјине – Доњецк И Луганск, где се води рат и где су створене парадржавне творевине.

 

Пленковићев предлог је изазвао озбиљну забринутост”Русије, наводи се у саопштењу и упозорава да је основа решења проблема у Украијини мировни споразум из Минска.

Тим споразумом је, како се подсећа прецизно означено шта се мора учинити да би се регулисао проблем Доњецка и Луганска.

Овакав предлог, пише у коментару, само одвраћа пажњу Кијева са његових обвеза према Минском споразуму.

“Мински споразум нема алтернативе”, стоји у саопштењу.

Напомиње се и да је цена “мирне реинтеграције” у Хрватској прогон 250.000 Срба у војно полицијским акцијама Бљесак” и Олуја”.

“Мислимо да савети страних ‘консултаната’ могу да створе код кијевских власти илузију да могу употребити насилне сценарије за Доњецк, а тако нешто неће помоћи решавању тамошње ситуације“, поручују из руског министарства.

 

Руско министарство негодује јер се хрватски предлог о “мирној реинтеграцији” односи и на Крим, који је, како подсећа Москва, припојен Русији “на основу слободне воље исказане на референдуму на Криму”.

Иначе, хрватска Влада је на седници у Вуковару 18. новембра формирала радну групу за сарадњу с Украјином, што је, како су пренели хрватски медији, било велико изненађење за многе.

Многи су то објаснили чињеницом да је нови хрватски премијер Пленковић европарламентарац који је, како се оцењује дао велики допринос за успостављање бољих односа Брисела и Кијева.

Иначе, Кијев је друго спољнополитичко путовање новог хрватског премијера, а како су пренели хрватски медији, то не треба да чуди јер је реч о земљи са великим тржиштем.

Хрватски медији су пренели да би Загреб кроз формирану радну групу могао дати велики допринос стабилизовању политичких прилика у тој земљи.

Хрватска би то, како је речено, могла да учини понудивши пример свог модела мирне реинтеграције и када је реч о Криму.

“Реинтеграцијом Подунавља прошли смо све фазе које чекају и Украјину, а хрватски модел за Украјинце може бити драгоцен“, сматрају у хрватској Влади.

 

Извор: Танјуг