Издвајамо Србија

КАТАСТРОФА! Труло месо из 1982. године ипак кренуло ка СРБИЈИ!

У питању је неколико стотина тона меса, које ће илегалним каналима стићи до произвођача месних прерађевина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ипак ћемо у виршлама јести смрзнуто месо из 1982. године! Оно је ипак стигло у Бар! Прекјуче је истоварено са брода, а већ јуче је кренуло пут Србије, Босне и Херцеговине и Македоније! Ово су последње информације, а уједно и епилог тродневног нагађања да ли је брод са таквим товаром уопште упловио у Луку „Бар“, што је званично за „Ало!” демантовала црногорска Управа царина, а које је објавио портал „агросервис”, позивајући се на изворе из барске луке.

– Јуче је истоварено смрзнуто месо у барској луци, за које су цариници после одласка брода рекли да не постоји. Данас је као транзитна роба упућено купцима. Наш извор у луци тврди да ће ово замрзнуто месо постепено бити испоручивано Србији, Босни и Херцеговини и Македонији. У питању је више стотина тона – навели су јуче у „Агросервису”. Да је ситуација крајње озбиљна, јуче су потврдили у Управи царина Србије и Управи за ветерину Министарства пољопривреде, који су, не верујући Црногорцима који су тврдили да месо није стигло, појачали надзор граница Србије.

– Иако се цела ствар данима компликовала опречним вестима, ми смо ипак појачали царинску контролу на свим гранцима. Све време смо у приправности без обзира на тврдње црногорске Управе царина. Ако месо крене, поред нас проћи неће – навели су за “Ало!” у Управи царина Србије.

Ненад Петровић, директор Управе за ветерину, потврдио је за „Ало!” да су ветеринарски инспектори даноноћно на границама због смрзнутог меса.

– Бићемо у стању приправности док се не реши цела та цитуација како смрзнуто месо не би ушло у Србију – рекао је он за „Ало!”.

Мирослав Стојшић, доктор ветеринарских наука и бивши савезни ветеринарски инспектор, каже за „Ало!” да постоји могућност да то месо ипак стигне до наших тањира илегалним каналима.

– Цена пакета од 10 килограма на црном тржишту је 1,2 евра! Према досадашњем искуству, такво месо обично потиче из робних резерви војних база. Пошто је дуго стајало, нико не може да гарантује да није дошло до неких хемијских процеса. Оно легално неће ући у Србију, нити било коју другу земљу у региону. Али преко Косова, илегалним каналима, оно може да стигне до нас, БиХ и Македоније. Обично га купују велики месарски ланци – објашњава тај стручњак, додајући да ће се то месо одмрзнути и самлети.

– У ту смесу потом ће се додати емулгатори, нитрити, фосфати, соја и ето смесе за виршле, кобасице и саламе – навео је он и додао да је ово први пут после 20 година да су наше службе одлично реаговале обезбедивши границе како би постојала минимална могућност да месо стигне до наших трпеза.

Да неко није наручио, то не би стигло!

Др Мирослав Стојишић каже да је брод са товаром смрзнутог меса из 1982. године стигао јер су то поручили купци.

– Чим је дошло у Црну Гору, онда су постојали купци из те државе, Србије, Македоније, БиХ и осталих земаља. Вероватно су већ имали припремљене прелазе, односно руте којима би то месо прошло. Посао је донекле покварила дојава радника из барске луке. Сад је на надлежнима да све то да прате – објаснио је он.

 

Извор: Ало.рс