Издвајамо Србија

КО СМЕ, ТАЈ МОЖЕ… Српски, Руски и Белоруски војници демонстрирали силу трећег дана вежбе ‘Словенско братство’! (ВИДЕО)

Министарство одбране саопштило је данас да је трећи дан Мултинационалне војне вежбе „Словенско братство 2016“ протекао у знаку увежбавања припадника Војске Србије и оружаних снага Руске Федерације и Белорусије на три локације, на Пасуљанским ливадама, Орешцу и Аеродрому „Батајница“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се наводи, активности на Интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“ обишао је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, у пратњи команданта Копнене војске генерал -потпуковника Милосава Симовића и сарадника.

Након увежбавања јединица у тактичким радњама и поступцима по теми „механизована чета у нападу“, данас, током преподнева обављено је припремно гађање минобацачима од 60 милиметара и противоклопним лансирним оруђем „фагот“.

Увежбаване су и летачке активности, а уследила су и бојева гађања из хеликоптера, невођеним ракетним зрнима 57 мм и дејства по циљевима на земљи противоклопним ракетама, које су реализовале посаде хеликоптера Ми-8 и „гама“.

У саопштењу се истичеи да је генерал Диковић изразио задовољство током одвијања вежбе и нагласио да противтерористичка операција трију војски захтева најсавременије методе и озбиљан рад.

Додаје се да је на аутоматизованом тенковском стрелишту „Орешац“, током преподнева извршен хеликоптерски десант припадника трију војски, као и увежбавање мешовитих тимова за борбу против терориста на земљишту с бојевим гађањем, а реализовано је и бојево гађање по теми „Вод у нападу“.

На аеродрому „Батајница“, како се истиче, припадници Оружаних снага Руске Федерације реализовали су припрему оклопних транспортера БМД-2 за десантирање.

Мултинационална вежба „Словенско братство 2016“ чији је циљ унапређење оперативних способности за решавање тактичких и ватрених задатака за извођење противтерористичке операције у мултинационалном окружењу, реализује се од 3. до 9. новембра на аеродромима и полигонима Војске Србије.

У тактичкој вежби учествује 212 припадника Ваздушно-десантне војске Оружаних снага Руске Федерације, 56 припадника Оружаних снага Републике Белорусије и 450 припадника Војске Србије.

 Извор: Танјуг