Издвајамо Регион

КОЛИНДА ЖЕСТОКО ПРОВОЦИРА – ПОЖЕЛЕЋУ ВАМ ДОБРОДОШЛИЦУ: Ово је њена порука за Србију!

Хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић изјавила је да данашњем свету треба више, а не мање НАТО.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је поручила да ће бити прва особа која ће пожелети добродошлицу Србији ако уђе у НАТО.

Председница Хрватске је додала да верује да ће то и догодити и истакла да треба убрзати политику отворених врата према новим чланицама, пренела је Хина.
Аналитичари тврде да је ово још једна провокација која долази из хрватске, а разглог су добри односи са Русијом која је све јача и јача. Последње истраживање показало је да чак 94% Србије не жели да чује за НАТО.
„Црна Гора ће постати чланица за неколико месеци, али шта је са Македонијом? Контраверзе око имена не могу бити важније од сигурносне ситуације“, рекла је Грабар-Китаровић.

Нагласила је и да сматра да ће новоизабрани амерички председник Доналд Трамп наставити сарадњу у Северноатлантском савезу.
Она је на панелу о НАТО-у у склопу Међународног сигурносног форума у канадском граду Халифаксу оценила да ће Трамп, након инаугурације и упознавања с информацијама, међународним обавезама које САД има с НАТО-ом и чињеницама да данашња ситуација у свету захтева северноатлантску сарадњу, оставити позитивно наследство у том пакту.
„Верујем да ћемо у будућности пронаћи заједнички језик, али сам сагласна и с чињеницом да треба да испуњавамо наше обавезе, поцевши од моје државе Хрватске“, поручила је Грабар-Китаровић алудирајући на Трампове изјаве током председничке кампање којима је доводио у питање начела на којима поцива НАТО и позвао савезнике да уложе више у тај пакт, преноси Хина.
Додала је и да је присуствовала последњем самиту НАТО у Варшави где је, како је рекла, увидела да је Хрватска једна од ретких држава која није повећала своја издвајања за одбрану.

„За мене ту није реч о трошковима, него о инвестицијама, те о испуњавању међународних обавеза“, рекла је Грабар-Китаровић и изразила задовољство што, како је оценила, хрватска влада озбиљно приступа међународним обавезама и новом концепту националне сигурности.
Говорећи о „руској претњи“, она је рекла да ту земљу неће „уплашити милијарде долара инвестиција“ у одбрану већ је потребна „солидарност“ и „брзе и окретне реакције на руско деловање“.

„Грешка коју смо направили с Кримом и Украјином је била у томе што смо били преспори у својем одговору“, сматра Грабар-Китаровић и поручује да „Русија није смисао постојања, непријатељ или супарник НАТО-а“, већ да са њом треба сарађивати.

Извор: Танјуг, Ослобођење