Издвајамо Свет

КОНСИЉЕРЕ ИЗ СЕНКЕ! Ко је Џаред Кушнер, осветољубиви зет од кога СТРАХУЈУ сви Трампови људи!

Иако су рефлектори читавог света пре неколико дана били упрти на састанак Барака Обаме и Доналда Трампа, камере су успеле да забележе младог, повученог човека како шета Јужним травњаком Беле куће и води озбиљан разговор са Денисом Мекдоуом, Обаминим шефом особља.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мекдоу је брифинговао Џареда Кушнера, 35-годишњег милионера који је тихо постао један од најближих саветника новог председника САД. Кушнер, супруг Трампове ћерке Иванке, како је време пролазило постао је једна од најутицајнијих фигура у његовој кампањи. Док су други добијали отказе, изазивали скандале, он је тихо радио у корист свог таста и зарадио његово огромно поверење. Кушнер је креирао дигиталну стратегију Трампове изборне кампање и утицао на ангажовање кључних људи, а сада исти принцип планира да примени и када је у питању тим који ће бити уз Доналда Трампа у Белој кући.

Брани таста преко новина

Обично стидљив када је у питању појављивање пред камерама, Џаред је далеко срећнији када свој посао обавља иза позорнице. Кушнер поседује огроман небодер на Петој авенији 666, свега неколико блокова даље од Трампове куле. Као 25-годишњак, 2006. је купио чувени њујоршки лист „Обзервер“.

Иако му у Трамповој администрацији није додељена званична позиција, Кушнер је наведен као део његовог тима, и то заједно уз децу новог председника САД. За њега кажу да је Трампове „очи и уши“.

Кушнер је ортодоксни Јеврејин, чији су баба и деда преживели Холокауст. Трампов зет користио је „Обзервер“ како би га бранио од оптужби да је антисемита, и то у периоду када је републиканац на Твитеру објавио фотографију Хилари Клинтон у шестокракој звезди која је подсећала на Давидову, и испод написао: „Најкорумпиранији кандидат у историји“.

– Људи виде оно што желе да виде. Ако им се не допада његова политика, то их подстиче да траже друге ствари које ће мрзети код њега, попут измишљеног расизма или антисемитизма. Он је човек који се бави темама које остали политичари избегавају, и због тога има толико присталица – написао је тада у коментару Кушнер.

Богати наследник, скандал и освета оца

Џаред Кушнер је рођен и одгојен у Ливингстону у Њу Џерсију, заједно са две сестре и братом. Његови баба и деда побегли су из Пољске од нациста, а у САД су стигли 1949. године. Његов отац Чарлс обогатио се захваљујући трговини некретнинама у Њу Џерсију.

Млади Џаред добио је место на елитном Харварду упркос слабим оценама, ако је веровати тврдњама Данијела Голдмана, писца „Цена приступа: Како је владајућа класа у Америци куповала улазнице за елитне универзитете“. У години када је његов син примљен на Харвард, Чарлс Кушнер је том универзитету донирао 2,5 милиона долара, тврди Голдман.

Баш као и Трампов отац Фред, и Џаредов отац Чарлс богатство је стекао на истом тржишту, и уз то био и контроверзна фигура. Био је у затвору због избегавања плаћања пореза, застрашивања сведока и нелегалних донација. Признао је да је рођеном зету послао проститутку, а затим снимио њихов сексуални однос и послао га својој сестри као упозорење да не сведочи против њега.

Занимљиво је да је човек који је гонио и у затвор сместио Чарлса Кушнера заправо гувернер Њу Џерсија Крис Кристи, који је те 2005. обављао функцију државног тужиоца. Кристи се толико бусао у груди након победе на том случају да је стекао добру репутацију у јавности, која га је касније и лансирала до гувернерске фотеље.

Ипак, млади Џаред није заборавио шта је Кристи урадио његовом оцу. Након што се Кристи неуспешно кандидовао против Трампа, одлучио је да му се придружи. Приближио се милијардеру и био његов први избор за шефа тима за транзицију власти из Беле куће. Али, онда је на сцену ступио Кушнер, и утицао не само на то да Трамп изабере Мајка Пенса, већ и да потпуно искључи Криса Кристија из свих даљих планова.

Слични животни пут

И Џаред Кушнер и Доналд Трамп наследили су велико богатство од својих очева, које се заснивало на империјама некретнина. Обојица су били релативно млади када су добили контролу над толиким новцем, због чега је њихова веза још чвршћа. Трампов отац Фред је попут Чарлса Кушнера био човек ког су пратили бројни скандали. Судило му се због расне дискриминације приликом продаје некретнина. Ипак, Фред Трамп се нагодио ван суда и никада није одговарао нити признао кривицу.

Оно што је такође заједничко Доналду и Џареду јесте мањак политичког искуства, што показује и Кушнеров предлог који је изнео у сопственој колумни у „Обзерверу“, када је истицао да политика треба да буде више као бизнис.

– Владу чини велики број разних слојева, а све како би избегла да прави пропусте и деловала безгрешно. Проблем с тим приступом је што кошта много а доноси јако мало. У бизнису, ми охрабрујемо и дајемо моћ паметним људима да могу да ураде посао како треба, и уз то им дамо смернице како да до тог циља дођу“, писао је Кушнер.

Ко му стане на жуљ, прође лоше

Трамп је у неколико наврата хвалио „политички таленат свог зета“, и делује као да је Кушнер особа од његовог највећег поверења. Када је контроверзни менаџер Трампове кампање Кори Левандовски ушао у сукоб са Кушнером, неколико дана касније добио је отказ. Гласине су да је управо због свађе са Иванкиним мужем Трамп одлучио да се одрекне услуга човека који га је пратио од почетка кампање.

Када је преузео „Обзервер“, Џаред Кушнер није делио исту визију са дотадашњим уредником Питером Капланом, који је у том листу био пуних 15 година. Након што је Кушнер купио „Обзервер“, Каплан је издржао још три године и дао отказ.

Извор:Блиц.рс