Издвајамо Свет

КРЕНУЛИ НА РУСИЈУ А САДА ИМ ПРЕТИ ПОТПУНА ПРОПАСТ: Трамп најавио забрану увоза саудијске нафте у САД!

Новоизабрани председник Доналд Трамп је најавио да планира да створи “потпуну америчку енергетску независност“ и забрани нафту из Саудијске Арабије на тржишту САД-а – а Саудијци су почели да паниче.

Замислите избацивање највећег светског извозника нафте.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Управо то ради Доналд Трамп. Новоизабрани председник је више пута рекао да САД треба да забрани сав увоз нафте из Саудијске Арабије.

Током своје кампање, Трамп је обећао да ће обезбедити америчку енергетску независност од “непријатеља и нафтних картела“ и, предвидљиво, Саудијци, главни донатори Клинтон кампање, нису задовољни начином на који се ствари одвијају.

 

У среду је саудијски министар за нафту Калид ал-Фалих упозорио Трампа да би забрана саудијске нафте могла “озбиљно оштетити“ економију САД-а. “У свом срцу ће новоизабрани председник Трамп видети предности и ја мислим да ће га и нафтна идустрија саветовати у складу са тим да блокирање трговине било којим производом није здраво,“ рекао је за Финанциал Тимес саудијски министар енергетике Калид ал-Фалих.

Али претње саудијског министра енергетике о озбиљном оштећењу америчке економије немају смисла. Када је у питању производња нафте у 2016. години, Америка је одмах иза Саудијске Арабије. Једноставно нема потребе да САД увозе нафту и подупиру репресивни режим који је означен од стране WикиЛеакс-а као организатора “финансијске и логистичке подршке“ за ИСИС.

Велико откриће нафте и гаса у Тексасу

Претње саудијског министра нафте о економској штети САД-а су додатно нарушене јуче када је геолошко истраживање САД-а саопштило да је депозит у западном Тексасу највеће континуирано налазиште нафте и гаса икада откривено у САД.

 

У уторак су они објавили да област позната као Wолфцамп схале садржи 20 милијарди барела нафте и 5 трилиона кубних метара природног гаса. То је скоро три пута више нафте него што је ова агенција пронашла у Северној Дакоти у Баккен схале 2013. године.

Како је Џеф Бредни са НПР-а известио, количина нафте у Wолфцамп схаре је скоро три пута већа од количине нафтних деривата које цела земља употреби за годину дана.

Трампови планови за потпуну независност енергије су достижни и биће велики подстицај за економију САД-а. Једина економија која ће бити “озбиљно оштећена“ је саудијска.

 

Извор: Wебтрибуне.рс