loading...
Издвајамо Србија

КУСТУРИЦА: Јуримо у ЕУ, а нико нам није јавио да је више нема!

Предавање прослављеног српског редитеља, писца, музичара, Емира Кустурице у Српској академији наука и уметности изазвало је огромно интересовање.

Кустурица је, на предлог Одељења језика и књижевности, био први гост САНУ у оквиру циклуса који је Академија покренула поводом 175 година постојања како би представила најистакнутије ствараоце и њихово дело.

Славни редитељ требало је да одржи предавање насловљено „Бог је култура“, али како је објаснио, то је идеја за чије доказивање је потребно више времена, те је ту тему поделио у три приче и прву од њих прочитао у свечаној сали САНУ.

Кустурица је рекао да је та прича одговор на питање „На којој смо страни?“ и да је настала као замишљена шетња са академиком и књижевником Матијом Бећковићем, која је „обављена ћутке све док Бећковић није изговори револуционарну ствар“.

У својој причи Кустурица се осврнуо на избор Доналда Трампа за преседника, на међународне односе, Европу и НАТО, шта ветрови са различитих страна доносе у Србију, објаснио шта значи „не политичим“ (не лажем) и како „морал“ потиче од глагола морати.

„У последње време ветрови дувају јако, али стране света веома тврдоголаво чувају своје позиције, све се променило, али те стране се не дају. Мени је рекао један човек да би боље било да се уместо ороза или петла окрећу стране света, то би нам било најбоље и да се петао довољно вртео и да се замени, јер више није модерно да се лимени петлови врте, а данас када си испао из моде, то је горе него да те живог сахране“, казао је Кустурица.

Према његовим речима, досадно је када је све исто.

„Кажу када би север био југ, а запад исток, то би разбило монотонију, а оне што живе од ратова, то би разбило. Пошаљеш тенк у Истанбул, а он заврши у Копенхагену, прешадија треба да освоји Загреб, а стигне пред Темишвар„, примијетио је Кустурица.

Он каже да њега одмах „узнемири питање како би ми, наследници Светога Саве држали страну, јер ми нисмо ни Исток ни Запад“.

„Ако би остали између Севера и Југа, где ће онда јадни Џеј са својом песмом (Ни на исток, ни на запад)“, додаје редитељ.

Кустурица у својој причи даље наводи да ко уме да чита извештај Хидрометеоролошког завода, пола је факултета завршио, па је прочитао „извештај у који је уплео своје прсте.“

„Са запада дувају стални ветрови и у Србију стижу са Атлантика и проузрокују највеће промјене. Некада са сјевера Украјине и ријеке Дњепар дува ветар, нема ништа да га задржи и ослаби док не стигне до нас и следи нам крв у жилама. Југ за нас и није неки ветар, он најави кишу, а источни ветрови стижу на крају и на најдраматичнији начин закомпликују ствари. Ти вјетрови се умиешају и опасно се супроставе западним који доносе сталне промене“, навео је Кустурица.

Он примећује да „нама јуче јавише да нема Европе, а ми опет преко Енглеза, који само што су изашли из Европе, путујемо тамо“.

„Где, не знамо, колико, немамо појма, али идемо, коме то је још компликованије за одговорити. Раније је било сумње ако нема Европе, прихватиће нас НАТО, али шта сада послије новог председника САД? Нико више неће да се шири, ни Европа, а ни НАТО. Где ћемо онда ми јадни„, наводи Кустурица и додаје да смо ми од свих најдуже били на својој страни.

Редитељ истиче и да смо се „увјерили да је најисплативије бити неко ко се лако прода, а да је држати своју страну чиста глупост“.

emir kusturica andricgrad 740×3801 Кустурица: Јуримо у ЕУ, а нико нам није јавио да је више немаПолитичари у Европи, како каже Кустурица у својој причи, чекају вијест, нијесу се надали побједи Трампа, посебно европски комесари.

На питање „где смо ми у светској причи“, Кустурица одговара да „ми не знамо шта нам тачно фали, али се прислањамо уз народ јер немамо ништа боље“.

„Народ зна да му фали правде, али од ње се не живи, кажу ови који се баве политиком“, нагласио је славни редитељ и рекао да му је један комшија на Мокрој гори објаснио да „не политичим“, значи „не лажем“.

Кустурица је поменуо и да када је одлазио на школовање, у Праг, 1974. године Америка имала 44 милијардера, а данас их има 430.

„То су наследници оних који су краљевима одсјекли главе, али њихово је богатство толико нарасло да се ствар вратила уназад, на фараоне. Данас демократију уређују фараони, требало је убити краљеве да би фараони владали„, приметио је Кустурица.

Извор: Б92

loading...