Издвајамо Свет

КУСТУРИЦА О КАСТРУ: Био је сличан Светом Сави – остао је светионик узвишених и није изневерио свој народ!

Да није било Фидела Кастра, данас би и у Патагонији говорили енглески, рекао ми је у Хавани Габријел Гарсија Маркес – изјавио је чувени српски редитељ Емир Куструица поводом смрти дугогодишњег председника Кубе

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кустурицу је вест о смрти Фидела Кастра задесила управо у Аргентини.

Било је то време, каже Кустурица, када су Клинтонови примали покојног Маркеса на вечере и када су хтели да поправљају односе са Кубом.

– Какав тријумф, мислио сам, Америка жели да поправља односе са малим оством. Десило се то тек осам година касније када је Обама стигао и покушао да загрли Раула, а овај му на очиглед читавог света брже – боље скинуо руку са рамена. Колико год треба имати резерве према таквим намерама, мислим да је Кастрова Куба била за Амере изузетак – коментарише Кустурица за портал искра.цо.

Редитељ каже да је „команданте“ Кастро „људина која је преживела више од 500 атентата. Пита се – како га онда нису уважавали и ови што су хтели да га ликвидирају.

– Никада није изневерио народ, када изузмемо брод на којег је натоварио лопове и послао их у Мајами, стајао је увек иза њега. Како је почео, тако је и завршио. Да не спомињем како је савладавао кризе, на који начин свет, када су највише после пораза СССР-а, један за другим мали народи кренули низбрдицом. Тада је читав свет шапутао како ће Куба пропасти чим Кастро умре – навео је Кустурица.

Он сматра да Раулова Куба неће ништа мање бити социјалистичка од ове коју је Фидел оставио.

– Острво је то! И још нешто што не може бити, а да није најјачи аргумент народа, Фидел и Свети Сава су имали једну сличност. Обојица су удобан живот и комфор заменили за живот који је, услед таквих идеја, учинио да се право на исхрану, право на живот, не може заменити за живот хуманитарног права, под којим много малих народа издише. Није он само учинио оно, што Маркес каже, за одбрану Хиспаника у Северној и Латинској Америци. Он је за све нас био и оставио светионик узвишених – саопштио је из Аргентине Емир Кустурица.

Извор:Танјуг