Издвајамо Србија

ЛАЗАНСКИ: Сада са Американцима можемо поразговарати о подели Космета!

Најпозантији српски војно-политички аналитичар, Мирослав Лазански, процењује да би Србија са новим председником САД могла да договори поделу Косова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лазански каже да су потпуно нереална очекивање појединих политичара и такозваних експерата да ће нам Трамп тек тако вратити читаву покрајину, али је убеђен да сада, после Трампове победе, са Американцима можемо поразговарати о подели.

Према њему, тренутно постављење границе српске покрајине „апсолутно нису свето писмо“ и о њима се може разговарати са новом администрацијом у Белој кући.

Он ипак наглашава да Америка, без обзира на победу Трампа, никада неће поништити признање Косова и да прво треба да видимо да ли ће нам Американци изаћи у сусрет око српске имовине на КиМ, па тек онда да пређемо на „крупне ствари“.

– Немојте да непотребно и нереално дижемо очекивања код народа. Хајдемо корак по корак… Прво да видимо шта ћемо са ЗСО, па са имовином, а онда, ко зна, можда ће Трамп доћи једног дана и речи: „Ајде да се реши тај проблем једном заувек, ево вама Србима Север Косова и завршена прича“ – предвиђа Лазански, додајући да је Трамп за Србију свакако боље опција од злогласне породице Клинтон.

– Да је Хилари победила, САД би наставиле исту политику према нашој држави. Трамп нема то наслеђе и зато постоје извесне шансе да че нам са њима бити боље. Кад је реч о Републици Српској, ситуација ће сигурно бити релаксиранија него до сада… Хилари је у свом програму говорила да је Балкан незавршени посао и да БиХ треба унитаризовати. Са Трампом тај процес неће ићи тако брзо, а питање је и да ли ће он уопште инсистирати на том питању. Уосталом, чим су у Приштини, Сарајеву и Загребу туговали због победе Доналда Трампа, то значи да ми треба да се веселимо – нема дилему Лазански.

Извор: Информер