Издвајамо Србија

ЛДП: Николић да не угрожава резултате у дијалогу Београд-Приштина!

Председник Србије Томислав Николић мора да пази на тежину изговорених речи и не сме својим изјавама да угрожава до сада постигнуте резултате у разговорима са Приштином, каже лидер ЛДП Чедомир Јовановић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како каже, уместо наставка преговора и спровођења Бриселских договора, Николић нуди потенцијални сукоб као решење проблема.

– Претње које је данас упутио нису претње косовским Албанцима, већ су оне претња Србији и њеним грађанима. Ми више не можемо никога угрозити осим себе и сопствене будућности – рекао је Јовановић.

Николић је изјавио да ће у случају да Косово и Метохија на Генералној скупšтини Унеска постане члан, предложити да се прекину разговори с Приšштином.

– Незамисливо је да такозвано Косово буде у Унеску без преговора у Бриселу. У случају таквог исхода на гласању на Генералној скупšтини Унеска, предложићу да прекинемо разговоре с Приштином, а да свом народу помогнемо и омогућимо да живи боље него до сада, и на КиМ, и у осталим деловима Србије – рекао је Николић за „Политику“.

У саопштењу ЛДП се наводи да та странка позива руководство Србије да коначно одлучи да ли се дијалог са Приштином води због захтева бриселских бирократа или због нормализације односа Срба и Албанаца.

– Пошто у оваквој ситуацији, где сваки позитиван договор из Брисела председник Николић угрози својом изјавом, Србија остаје усамљена без јасних намера шта жели и који су јој крајњи циљеви – истиче Јовановић.

Он додаје да ако постоји тајна платформа председника Николића, и до сада неколико пута поменуте „црвене линије“, онда јавност мора бити упозната са тим.

– У супротном, нико нема право, па ни Томислав Николић, да својим иступима зауставља дијалог Београда и Приштине. Позивамо Владу Србије да учествује активно у спровођењу договорених оквира из дијалога и да то исто захтева искључиво дипломатским путем од косовске стране – поручио је лидер ЛДП.

Он каже и да је потребно да се у парламенту Србије што пре одржи посебна седница, где би се анализирали до сада постигнути договори и утврдила стратегија за наставак разговра, на чему ЛДП недељама инсистира.

Извор: Танјуг