Издвајамо Србија

ЛИНТА: Тражити осуду, преиспитати односе са Хрватском!

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је шокантом одлуку хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да се слика са усташком заставом и позвао Министарство спољних послова Србије да од Европске комисије и Европског парламента затражи да то осуде

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Посебно је шокантна њена изјава да у томе не види ништа спорно – навео је Линта у писаној изјави и заложио се за преиспитовање односа са Загребом.

Према његовим речима то је још један доказ да Колинда Грабар Китаровић „отворено подржава усташе и усташку идеологију“, а њене повремене изјаве у којима осуђује усташтво су „декларативног карактера и искључиво намењене за спољну употребу када се сусретне са представницима страних држава и међународних организација“.

Линта је подсетио да је хрватска председница недавно рекла да обожава да слуша проусташког певача Марка Перковића Томпсона, да је у Блајбургу положила цвеће убијеним усташама и да је одликовала Николу Штедула, челника проусташког хрватског покрета чиме је званично изједначила антифашистички и усташки покрет.

Хрватска председница, додаје Линта, као врховни командант хрватских оружаних снага није осудила мису за усташке генерале и злочинце на којој је војни викар 3. гардијске бригаде славио усташтво, и „прави се да има слаб слух јер на фудбалским утакмицама на којима игра Хрватска не чује када навијачи узвикују усташки поздрав “За дом спремни““.

– Очигледно је да хрватској председници апсолутно нису битни добросусједски и партнерски односи са Србијом који треба да буду засновани на вредностима поштовања људских права, антифашизма и људског достојанства. Због тога наше државно руководство треба да преиспита своју политику сарадње према Хрватској – додао је Линта.

Извор:Танјуг