Издвајамо Србија

ЛУНАЧЕК ШОКИРАЛА ВЛАДУ СРБИЈЕ: „Не обећавамо чланство у ЕУ, чак и ако испуните све услове!“

Потпредседница Европског парламента Урлике Луначек изјавила је да ниједној земљи са Западног Балкана не може обећати да ће бити примљена у Европску унију (ЕУ), чак и ако за то испуни све услове, јер је у ЕУ све више партија и политичара који су, не само критички расположени према Унији, већ желе и да је униште.

И у Европском парламенту постоје људи који не воле ЕУ, па ни њено проширење, објаснила је Луначек.

Не могу обећати ни једној земљи са Западног Балкана да ће, чак и ако испуни све услове, њено чланство у ЕУ бити могуће, јер то мора да прихвати свака чланица Уније, рекла је Луначек новинарима у Европском парламенту.

Она је истакла да је Европски парламент институција која је највише отворена према проширењу, као важном делу политике ЕУ.

Што се тиче испуњења услова, данас је ЕУ много строжа него 2004. године. Борба против корупције и организованог криминала, независно правосуђе, владавина права морају да функционишу, рекла је Луначек.

Као известилац Европског парламента за Косово, она сматра да косовски Срби, пре него што повуку потезе, не би требало да траже мишљење Београда.

Волели то или не, они живе на Косову, које је независна република, рекла је Луначек, свесна да Србија и пет чланица Европске уније (ЕУ) то не признају.

Она је, међутим, подсетила да је Косово признало 111 држава, што је више од половине чланства Уједињених нација (УН).

Луначек је нагласила да је, и пре почетка бриселског дијалога Београда и Приштине, критиковала Владу Косова због недовољног обраћања косовским Србима.

С друге стране, Луначек мисли да би „косовски Срби требало више да се концентришу на земљу у којој живе и покушају да развијају добре односе са Албанцима, а не да увек питају Београд шта да раде“.

Она је изјавила и да веома критички настројена према Србији и Косову, због изостанка спровођења споразума постигнутих током бриселског дијалога.

И Србија и Косово одуговлаче са њиховом применом, оценила је Луначек.

 

Извор: Интермагазин.рс