Занимљивости Издвајамо

МОЋ ПРАВОСЛАВЉА ЧУДА ЧИНИ – ОТКРИВЕНО: Трамп тражио благослов од православног свештеника пред крај кампање (ФОТО)

Страсти око избора Доналда Трампа за новог америчког председника се не смирују и многи не могу да поверују у победу светски познатог бизнисмена и шоумена. А можда му је православни Бог помогао да победи?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Новоизабрани председник САД Доналд Трамп, који је иначе презвитеријанац, уочи избора 9. новембра говорио је пред бирачима у граду Кину, у држави Њу Хемпширу, након чега се састао са православним грчким свештеником Емануелом Лемелсоном.

Након разговора са свештеником, Трамп га је замолио за благослов пред финалну фазу изборне кампање, преноси грчка информативна агенција „Ромфеја“.

Отац Емануел, који је магистар богословије и који предаје на Грчком колеџу за теолошка истраживања Светог Крста у Бруклину, дао је благослов Трампу да постане нови председник САД.

У разговору са Трампом, отац Емануел је одобрио његове погледе када је у питању забрана абортуса, нагласивши да су они у складу са учењем и интересима Православне цркве.

Отац Емануел, који је настојник Цркве Светог Георгија у граду Кину, назвао је Трампа „паметним и способним лидером који Америци може да донесе позитивне промене“.

Након председничких избора, патријарх московски и целе Русије Кирил честитао је Трампу победу и пожелео му јаку вољу, божију помоћ и успех у предстојећој „високој и одговорној служби“. Интересантно је да постоји врло велика могућност да ресор финансија земље преузме један од најмоћнијих америчких православаца — генерални директор једне од четири највеће америчке банке „Морган“ Џејмс Дајмон, који је потомак грчких емиграната. Када су његови преци дошли у САД они су презиме Пападимитру променили у Дајмон.

Без благослова Ватикана

Ако су православци, неважно да ли су то Грци, Срби или Руси, са великим одушевљењем стали уз Трампа, Ватикан је ту заузео врло оштар став. Тако је папа Фрања у фебруару ове године изјавио да америчког бизнисмена не сматра хришћанином.

„Човек који само мисли на то како да изгради зидове, а не да успоставља мостове није хришћанин. То није јеванђељски. Човек који говори такве ствари није хришћанин“, реаговао је папа на Трампове речи да ће ако постане председник подићи зид на граници са Мексиком како би зауставио стални прилив илегалних имиграната.

Међутим, Трамп је тада обећао католичком првосвештенику:

„Ако би ДАЕШ напао Ватикан, који је, како се зна, крајњи циљ терориста, папа би маштао и молио се да Доналд Трамп буде председник, јер он не би дозволио да се то деси. ДАЕШ би био ликвидиран, а не би био предмет разговора, као што је сада.“

Римски папа није коментарисао избор Трампа за председника САД.

„Не оцењујем политичаре, само желим да разумем какву патњу може да донесе њихово понашање према сиромашнима и неразвијенима“, рекао је папа Фрања у интервјуу италијанској „Републици“.

Јудаизам — врло важан у кампањи

Током предизборне кампање Трамп је водио произраелску политику, оптуживши садашње америчко руководство да занемарује интересе јеврејске државе, и више пута је понављао да је његова кћерка удата за Јеврејина, да је прешла у јудаизам и да васпитава његове унуке у јеврејској традицији. „Израел је веома важан савезник САД и ми ћемо га штитити 100 одсто. То је наш искрени и прави пријатељ“, изјавио је Трамп током предизборне кампање.

Трамп је обећавао да ће у случају да буде изабран ревидирати обавезе његове земље у стварању независне палестинске државе и да ће подржати изградњу нових насеља на Западној обали.

Иванка Трамп је у говору у синагоги на Флориди назвала свог оца „невероватном шампионом Израела и читавог јеврејског народа“, а Јерусалим „вечном престоницом“.

Треба напоменути да је до сада 70 одсто америчких Јевреја увек гласало за демократе и, знајући то, Трамп је велику пажњу у кампањи посветио агитацији међу њима.

Што се тиче ислама, Трамп на изборима није баш могао да очекује велику подршку припадника те религије, с обзиром на то да је једно од његових предизборних обећања било то да ће муслиманима забранити улазак у САД.

Извор: rs.sputniknews.com