Издвајамо Србија

МОНТГОМЕРИ ОПТУЖУЈЕ: „Срамотна изјава Вулина, не знам ко то хоће да наруши добре односе САД и СРБИЈЕ“

ПИТАЊЕ какви су стварно односи између Београда и Вашингтона, посебно драматично се намеће током последњих дана, током којих су високи званичници српске власти изузетно заоштрили реторику према највишим дипломатским представницима САД у Србији.
Ствари су отишле толико далеко да је амерички амбасадор Кајл Скот остао без речи након изјаве Александра Вулина, министра за рад у Влади Србије, који је рекао да су проблеми са евентуалним покушајем атентата на премијера Александра Вучића, почели још у изборној ноћи када је Кајл Скот наводно разговарао са опозицијом.        

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вулин је тако довео у везу безбедносну претњу по српског премијера, везану за откриће оружја код његове породичне куће, са амбасадом САД у Србији.

Подсетимо, Вулин је ту тешку оптужбу изнео у емисији ”Упитник” на Радио-телевизији Србије (РТС).

”Изнећу нешто што није став Владе Србије, нити сам имао прилику да разменим мишљења са премијером, али пред Србију треба изнети истину и изложити чињенице. Случај Јајинци је почео изборне ноћи, кад је дошло до упада у Републичку изборну комисију свих партија, покушаја да се измене изборни резултати и њихов одлазак код америчког амбасадора Кајла Скота”, рекао је Вулин у емисији ”Упитник”.

Одговарајући на питање новинара амбасадор Кајл Скот је покушао да дипломатски спусти тензије:

”Видео сам ту изјаву Вулина и једноставно немам речи, како да одговорим на то. Мислим да су превише биле изјаве и боље би ми било да се мало више усредсредимо на чињенице у нашим односима, а наши односи су добри и у успону, они су коректни.”

Истовремено, министар Вулин је касније данас изјавио да је Србија затражила помоћ САД у расветљавању позадине покушаја убиства премијера Србије Александра Вучића или његовог брата.        

Монтгомери: Срамотна изјава Александра Вулина

Ипак, бивши амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Вилијем Монтгомери каже да је изненађен тиме што је Александар Вулин довео у везу актуелног америчког амбасадора Скота са безбедносном претњом по премијера Вучића у контексту оружја пронађеног у близини његове породичне куће.

”Мислим да је то тотално срамотна изјава и изненађен сам да је министар ове владе тако нешто изјавио. Што се тиче Сједињених Америчких Држава, ми на Србију гледамо веома позитивно, сматрамо је фактором стабилности у овом региону и последње што бисмо радили јесте да повећавамо нестабилност у Србији. А повезивати нашег амбасадора са таквим покушајима заиста ме води ка томе да се упитам зашто се то чини.

Са наше стране Атлантика, из Америке гледано, односи са Србијом су добри. Гледано одавде, међутим, и судећи по изјавама попут ове и других сличних, питам се ко и зашто настоји да упропасти наше односе који су позитивни и постојани. Заиста то не разумем.”
Упитан сматра ли да би премијер Вучић требало да се дистанцира од Вулинове изјаве, Монтгомери је рекао да не жели да се меша у унутрашње ствари у Србији:

”Ја не желим да делим савете вашем премијеру, он ће сам одлучити шта му је чинити. Желим само да кажем да ми се чини да постоји организована кампања у Србији, коју предводе неки појединци, да се наруше односи између Србије и Сједињених Држава. Не знам ко стоји иза тога нити зашто се то чини, али то у мени заиста изазива бес и сумњу”, изјавио је за РСЕ Вилијем Монтгомери, некадашњи амбасадор у Србији.

Министар Александар Вулин није, нажалост, усамљени члан Владе који излеће из политичког бонтона у изјавама адресираним на америчког дипломату и, уопште, на западне званичнике.

Потпредседник Владе и министар полиције Небојша Стефановић рекао је да не може да разуме ”зашто је америчком амбасадору потребно да се тако брутално меша у унутрашње ствари Републике Србије”.

Све то поводом тога што је амбасадор САД Кајл Скот у разговору за локални лист пре неколико дана рекао да су протести поводом рушења у Савамали питање (не)поверења у институције и Владу. Министар Стефановић, очигледно не мисли тако, пошто је рекао да протесте стимулише ”нешто друго”, о чему Скот, додао је Стефановић, ”зна више од нас”.

Ни сам Вучић последњих дана није одолео искушењу да у одговору на новинарско питање изнесе оцену о, како се изразио, тупавом хумору америчких маринаца. Наводно су неки од њих у америчкој амбасади током Ноћи вештица, обучени у фантомке, што је требало да буде алузија на бесправно рушење у београдској Савамали, за шта је, уосталом, сам Вучић као одговорне означио врх градске власти, вређали српског премијера.

У чијем интересу власт Србије последњих дана заоштрава односе са Сједињеним Државама и западном међународном заједницом?

Ако је премијер Вучић недавно изјавио да је појачан рад страних обавештајних служби у Србији, и са Истока и са Запада, зашто поједини министри његове владе вербално заоштравају односе само са Западом?

Шта би од Вучићеве изјаве о ”елементу иностраности” кад је реч о групи која је пратила црногорског премијера? Са које стране је у Србију дошао тај ”елемент иностраности” и зашто је та прича тако нагло замрла?

Растућа теорија завере уперена против америчког дипломате по мишљењу Илије Вујачића, некадашњег амбасадора Србије у Вашингтону, покушај је скретања пажње са тврдње премијера о умешаности ”иностраног елемента” у догађаје у Црној Гори:

”Мислим да смо се нагледали читаве серије догађаја и да је на известан начин цела ова прича само магла за оно што се дешавало у Црној Гори и за оно што је касније било изречено у премијеровом излагању о ‘иностраном елементу’ умешаности у црногорске догађаје из Србије. Одједном смо заборавили целу ту причу и почели да се бавимо сасвим другом темом. Право да вам кажем, мислим да ту и лежи суштина дизања оволике буке око нечега око чега не треба дизати буку”, оцењује Вујачић, који сматра да овакви испади, ипак, неће пореметити односе са Сједињеним Државама који су, каже, коректни.

Да су односи између Београда и Вашингтона добри и да су у успону поновио је и сам амбасадор Скот, додавши да је циљ његове владе исти као и циљ Владе Србије – бржи раст и интеграција Србије у Европску унију.

 

Извор: факти.орг/Слободна Европа